Alireza Akbari Foto:EPA-EFE/KHABARONLINE

Iran je pogubio Britanca-Iranca Alirezu Akbarija vešanjem, nakon što je osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju.

Prethodno je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao da Iran ne sme da pogubi Akbarija, bivšeg zamenika iranskog ministra odbrane.

Britanija je smrtnu kaznu opisala kao politički motivisanu i pozvala na njegovo momentalno puštanje na slobodu, piše Jutarnji list.

Ipak, britanski državljanin je na kraju osuđen.

Optužen je da je za špijunažu, uzimanje mita od 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video snimak u kojem se navodi da je Akbari imao ulogu u ubistvu vrhunskog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha, ubijenog u napadu 2020. godine izvan Teherana za koji su vlasti tada okrivile Izrael.

Pročitajte još:

Na snimku Akbari nije priznao umešanost u atentat, ali je rekao da je britanski agent od njega tražio informacije o Fakhrizadehu.

Podsetimo, veze između Londona i Teherana su se pogoršale tokom poslednjih meseci jer su napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, čiji je Britanija strana -zaustavljen.

Britanija je takođe kritikovala iransko nasilno gušenje antivladinih protesta izazvanih smrću u pritvoru 22-godišnje kurdske devojke Mahse Amini.

BONUS VIDEO IRAN POBEDA ŽENA – U Iranu se ukida policija za moral – kakve promene dolaze i dokle će stići?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar