El Salvador Foto:Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia/ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / ProfimediaAA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Mara Salvatruča, poznatija kao MS-13, je međunarodna kriminalna banda koja je nastala u Los Anđelesu, Kalifornija, 1970-ih i 1980-ih. Prvobitno, banda je bila osnovana da zaštiti salvadorske imigrante od drugih bandi u oblasti Los Anđelesa. Vremenom je ova banda prerasla u veliku kriminalnu organizaciju, a upravo pripadnici ove bande biće smešteni u najveći zatvor na svetu, koji je nedavno otvorio predsednik El Salvadora Najib Bukele.

Mnogi članovi MS-13 su deportovani u Salvador nakon završetka građanskog rata 1992. godine, ili nakon hapšenja, što je omogućilo širenje bande u Centralnu Ameriku.

Banda je trenutno aktivna u mnogim delovima kontinentalnih Sjedinjenih Država, Kanade, Meksika i Centralne Amerike. Većina članova su iz Centralne Amerike, a posebno su poreklom iz Salvadora.

Kao međunarodna banda, njena istorija je usko povezana sa odnosima Sjedinjenih Država i Salvadora. Tokom 2018. godine, ova banda je činila manje od 1 odsto (10.000) ukupnog broja članova bandi u Sjedinjenim Državama (1,4 miliona). Republikanska partija Sjedinjenih Država često se poziva na ovu bandu kada se zalaže za strožiju imigracionu politiku.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Spor oko imena

Postoji određeni spor oko etimologije imena. Neki izvori navode da je banda nazvana po La Mara, ulici u San Salvadoru, i Salvatruča gerilcima koji su se borili u građanskom ratu u Salvadoru.

Pored toga, reč „mara“ znači banda u kaličeskom žargonu i preuzeta je od marabunta, imena po borbenoj vrsti mrava. „Salvatruča“ može biti kombinacija reči Salvadoran i truča, što je kaliče reč za budnost.

Izraz „Salvatručas“ je objašnjen kao referenca na salvadorske seljake obučene da postanu gerilski borci, koji se nazivaju „Front nacionalnog oslobođenja Farabundo Marti“.

Veruje se da ’13’ predstavlja slovo M, trinaesto slovo abecede, ali se takođe priča da se time odaje počast zatvorskoj bandi meksičke mafije.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Regrutacija dece, pretnje, ubistva

Centralna Amerika je primarna meta nasilja i pretnji nasiljem od strane MS-13. Mnoge žrtve su maloletne osobe. Maloletnici čine većinu osumnjičenih uhapšenih za ubistva koja se pripisuju MS-13. Mnogi školski okruzi koji primaju migrante iz Centralne Amerike nisu bili voljni da prime tinejdžere bez pratnje kada su stigli iz Centralne Amerike, što ih je ostavilo kod kuće i bili su podložni regrutovanju bandi. Regrutacija je često prinudna.

U El Salvadoru se deca regrutuju dok putuju u školu, crkvu ili na posao. Oni su poznati po svom nasilju i subkulturnom moralnom kodeksu zasnovanom na nemilosrdnoj odmazdi. Aspiranti se tuku 13 sekundi kao inicijacija da se pridruže bandi, ritual poznat kao „ubijanje“.

El Salvador Foto:ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

MS-13 često javno pokazuje svoje nasilje. Čedomorstvo i femicid su uobičajeni, a El Salvador je poznat po trećoj stopi femicida na svetu.

Nasilne odmazde ciljaju kako neprijateljske bande, tako i njihove porodice, prijatelje i komšije. Čitave porodice će biti zbrisane u jednom napadu, bez obzira na godine. Autobusi puni putnika iz pogrešnih delova grada biće spaljeni usred bela dana, a i putnici u njima. Policajci, vladini zvaničnici i društvene organizacije su česte mete. Napadi poput ovih naveli su Vrhovni sud El Salvadora da odobri klasifikaciju bandi kao terorističke organizacije.

Prisutni su u 40 država, glavno oružje im je mačeta

Ova okrutnost istaknutih članova „Marasa“ ili „Marerosa“ dovela je do toga da su neki regrutovani od strane Sinaloa kartela koji se bori protiv Los Zetasa u meksičkom ratu protiv droge.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Njihove aktivnosti privukle su pažnju FBI-a i američke službe za imigraciju i carinu, koji su pokrenuli opsežne racije protiv poznatih i osumnjičenih članova bande, uhapsivši stotine širom Sjedinjenih Država.

U intervjuu sa Bilom Riterom krajem 2017. godine, okružni tužilac okruga Nasau u Njujorku, Medlin Singas, govoreći o zločinima koje su počinili članovi bande MS-13, izjavila je: „Zločini o kojima govorimo su brutalni. Njihovo oružje je mačeta. Na kraju vidimo ljude sa povredama koje nikada ranije nisam videla – kao što su odsečeni udovi. Dakle, oni su brutalni. Oni su nemilosrdni, a mi ćemo biti nemilosrdni u našim napadima na njih.“

Izbor mačete je u suprotnosti sa drugim bandama, koje više vole da koriste vatreno oružje. Zvaničnici navode da banda ima ambicije da postane ‘nacionalni brend’ sa organizacijom koja bi mogla da parira mafiji ili meksičkim narko kartelima i procenjuju da je njeno članstvo poraslo za nekoliko hiljada u poslednjoj deceniji, uz prisustvo u četrdeset država.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Tetovaže preko lica i po telu

Mnogi članovi Mara Salvatruča pokrivaju se tetovažama, uključujući i lice. Uobičajene oznake uključuju „MS“, „Salvatruča“, „Đavolje rogove“… Do 2007. godine, banda se udaljila od tetovaža na licu kako bi olakšala činjenje zločina, a da ne budu otkriveni.

Članovi Mara Salvatruča, kao i oni većina modernih američkih bandi, koriste sistem ručnih znakova u svrhu identifikacije i komunikacije. Jedna od najčešće prikazanih je „đavolja glava“ koja formira „M“ kada je prikazana naopačke. Ovaj ručni znak je sličan simbolu koji obično prikazuju hevi metal muzičari i njihovi fanovi. Osnivači Mara Salvatruča usvojili su taj znak nakon što su prisustvovali koncertima hevi metal bendova.

MS-13 bande u Sjedinjenim Državama su labavo povezane jedna sa drugom i njihove specifične aktivnosti su prvenstveno određene lokalnim okolnostima. U El Salvadoru, banda je više centralizovana i kohezivna.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Prema Nacionalnoj proceni pretnje od bandi iz 2009. godine, „procenjuje se da banda ima 30.000 do 50.000 članova i pridruženih članova širom sveta, od kojih 8.000 do 10.000 živi u Sjedinjenim Državama.“ Druge procene govore o oko 30.000 međunarodnih članova.

U Centralnoj Americi, banda je najjača u zemljama Severnog trougla: Salvadoru, Hondurasu i Gvatemali.

Početkom 2018. godine, okružni tužilac okruga Nasau u Njujorku, izjavio je da je istraga „otkrila strukturisanu mrežu operacija MS-13 u Nju Džersiju, Merilendu, Virdžiniji, Teksasu, iz zatvorske ćelije u Misisipiju i u zemljama kao što su Meksiko, Kolumbija, Francuska, Australija, Peru, Egipat, Ekvador i Kubu.“

U El Salvadoru se procenjuje da MS-13 i 18th Strit Geng „zapošljavaju“ oko 60.000 među njima, što ih čini najvećim poslodavcima u zemlji.

Zatvor iz kojeg je „nemoguće pobeći“

Novootvoreni megazatvor u Salvadoru privukao je pažnju čitavog sveta. Ovaj zatvor je prvenstveno otvoren kako bi se vlasti El Salvadora obračunali sa kriminalnim bandama, posebno sa bandom Mara Salvatruča.

Megazatvor ima 37 stražarskih tornjeva, osam blokova s ćelijama i električnu ogradu.

„Biće nemoguće pobeći“, rekao je početkom februara predsednik El Salvadora Najib Bukele i dodao: „Problematični zatvorenici biće premešteni u izolovane ćelije, gde neće videti dnevno svetlo“.

Bukele je priznao da postojeći zatvori u zemlji omogućavaju zatvorenicima pristup „prostitutkama, plejstejšenima, televizorima, pametnim telefonima i računarima“ te da se ne mogu nositi sa sve žešćim ratovima između bandi.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Zatvorski kompleks je smešten u izolovanom ruralnom području blizu Tekoluke, 70-ak kilometara od prestonice San Salvadora. U objektu će 24 sata na dan raditi 600 vojnika i 250 policajaca.

Kompleks je trebalo da bude dovršen prošlog septembra, ali su vlasti odložile radove. U zemlji postoji 20 zatvora s ukupnim kapacitetom od 30.000 zatvorenika.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar