Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia ; Denis Averin Wikimedia; profimedia.rs

U vrhu ruske vojske dogodila se još jedna velika promena - na mesto general-pukovnika Aleksandra Lapina kog je lider Čečena Ramazan Kadirov okrivio za gubitke na frontu imenovan je general-major Aleksandar Linkov

Britanski obaveštajci u svom izveštaju navode da je 3. novembra 2022. godine general-major Aleksandar Linkov je navodno imenovan za vršioca dužnosti komandanta Centralnog vojnog okruga Rusije. Linkov je zamenio general-potpukovnika Aleksandra Lapina, koji je navodno razrešen krajem oktobra 2022. godine.

„Ako je tačno, ovo je najnoviji slučaj smene generala dolazi nakon serije otpuštanja visokih ruskih vojnih komandanata od početka invazije u februaru 2022. Tačnije, komandanti Istočnog, Južnog i Zapadnog vojnog okruga smenjeni su ranije ove godine“, dodali su Britanci.

Podsećaju na kritike koje su na račun Lapina nedavno uputili Kadirov, ali i vođa paćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin.

Pročitajte još:

„Ove smene predstavljaju nastavak obrasca optuživanja visokih ruskih vojnih komandanata za neuspehe u postizanju ruskih ciljeva na bojnom polju“, pišu Britanci i dodaju da je ovo pokušaj da se skine odgovornost sa samog vrha države.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama