Sudan Foto:Tanjug/AP Photo/Marwan Ali/EPA-EFE/Indonesian Embassy KBRI Khartoum/Khalil MAZRAAWI / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guverner sudanske regije Zapadni Darfur Kamis Abakar ubijen je danas, nekoliko sati nakon što je optužio paravojne Snage za brzu podršku (RSF) ''da su počinile genocid'', javlja Bi-Bi-Si.

Reč je o najvišem zvaničniku za kojeg se zna da je ubijen od početka sukoba u Sudanu u aprilu ove godine i jednom od vođa bivših pobunjeničkih grupa koje su potpisale istorijski mirovni sporazum 2020. godine i tako ušle u prelaznu vladu, piše Bi-Bi-Si.

Iz sudanske vojske je saopšteno da je RSF oteo Abakara i pogubio ga, što paravojne snage negiraju.

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se grupa naoružanih muškaraca, od kojih neki nose uniforme RSF, kako pritvaraju guvernera, međutim iz RSF su za Abakarovu smrt okrivili „odmetnike“, rekavši da su njihovi borci pokušali da zaštite Abakara tako što su ga odveli u svoj štab u El Geneini.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njihovim rečima, štab je potom napadnut, a guverner je kidnapovan i „hladnokrvno ubijen“.

U jednom televizijskom intervjuu Kamis Abakar je zatražio međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavilo nasilje u Zapadnom Darfuru za koje je okrivio RSF i njiove saveznike.

„Civili se nasumično ubijaju i to u velikom broju“, rekao je Abakar za televiziju El Hadat u sredu, dodavši da vojska ne čini ništa da pomogne onima koji su napadnuti.

U prošlonedeljnom intervjuu je naveo da su svi ključni objekti u regiji uništeni.

„Bolnice ne rade. Izvori vode su u potpunosti uništeni. Pozivam međunarodnu i regionalnu zajednicu da se odmah umešaju kako bi spasile one koji su ostali živi“, rekao je Abakar.

BONUS VIDEO: Bolnice u Kartumu se zatvaraju zbog nedostatka opreme i ljudstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar