Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly /Michel Euler

Već nedelju dana štrajkuju zaposleni u gradskoj komunalnoj službi za čistoću i odnošenje otpada u francuskoj prestonici Parizu, nezdovojlni najavljenim reformama penzionog sistema, a u javnosti se sve više strahuje zbog gomilanja smeća i masovne pojave pacova na pariskim uilicama.

U većem delu Pariza smeće se više uopšte ne sakuplja i skoro 5.000 tona otpada nagomilalo se na ulicama, što nervira gradajane, trgovce i turiste, ali za sada se ne nazire mogućnost da se kriza prevaziđe, prenosio televizija BFM.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Kolomb Brosel, pomoćnica gradonačelnice Pariza zadužena za čistoću javnog prostora, izjavila je da je „odnošenje smeća poremećeno u svim delovima Pariza“ i objasnila da su prioritetne „bezbednosne intervencije, kao što su čišćenje pijaca i uklanjanje kesa za smeće na tlu“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

An Suri, pomoćnica gradonačelnice Pariza zadužena za javno zdravlje, izjavila je da „ne postoji rizik po javno zdravlje“, već je u pitanju problem „udobnosti i kvaliteta života“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Međutim, ona je upozorila „da pacovima ne bi trebalo dozvoliti da slobodno lutaju po ulicama“ i istakla da gradska uprava radi na tome da pacove vrati u kanalizaciju eliminacijom hrane na ulicama, kao i da priprema nove preparate za deratizaciju u slučaju ozbiljnije krize.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Pjer Lisija, regionalni savetnik za javno zdravstvo smatra međutim, da pacovi predstavljaju neposrednu „opasnost za ljude“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

On je podsetio da je prošlog leta Medicinska akademija podsetila u svom izveštaju da su pacovi i dalje pretnja ljudskom zdravlju zbog mnogih zaraza koje se prenose preko egzoparazita, izmeta, ugriza ili ogrebotina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

BONUS VIDEO: Kosovski sporazum, najavljeni protesti, a izbori?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar