Velika bela ajkula
Velika bela ajkula Foto: Shutterstock

Član Kluba za sportski ribolov "Širun" Rajko Bojanović ulovio je plavu ajkulu (modrulja) u budvanskom akvatorijumu tešku između 150 i 200 kilograma, prenosi RTCG.

Modrulj je dugačak više od tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal, prenosi RTCG.

Bojanović je za portal RTV Budva kazao da će morski pas biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, kao i da je izložba planirana u septembru ove godine.

Preparirana ajkula služiće u muzeju u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju da se on u vodama Jadrana najčešće sreće tokom proleća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cele godine, gotovo se polovina jedinki zabeleži samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulj je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, navodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

***

BONUS VIDEO – Praktična žena – Plivanje sa ajkulama i Egipatski falafel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare