Japan zapaljeni avion Foto:EPA-EFE/JIJI PRES

Japanska policija istražuje da li je sudar između aviona Japan Erlajnsa (JAL) i manjeg aviona japanske Obalske stražeu na aerodromu u Tokiju mogao biti delimično izazvan i profesionalnim nemarom, preneli su danas japanski mediji.

Prema zvaničnim podacima svih 379 putnika je nekim čudom uspelo da se spase iz putničkog aviona Erbas A350 kompanije Džepen Erlajns (JAL) koji se zapalio nakon sudara sa turboelisnim avionom De Havilland Dash-8 japanske Obalske straže odmah nakon sletanja na tokijski aerodrom, prenosi Rojters.

Japan zapaljeni avion Foto:Tanjug/Kyodo News via AP

Međutim, pet od ukupno šest članova posade letelice Obalske straže izgubilo je život u toj nesreći. Stručnjaci za vazduhoplovstvo tvrde da je broj ovakvih sudara na aerodromskim pistama postao daleko ređi zahvaljujući savremenoj tehnologiji i složenim procedurama, ali japanske vlasti za sada kažu da je uzrok sudara nejasan.

POGLEDAJTE JOŠ:

Portparol policije rekao je da je formirana specijalna jedinica na aerodromu koja istražuje ovu smrtonosnu nesreću i ispituje ljude koji su bili na dužnosti kada se dogodio sudar, ali on je odbio da komentariše da li je bilo profesionalnih propusta ili nemara.

„Postoji mogućnost da je došlo do ljudske greške. Samo jednom avionu je generalno dozvoljeno da bude na pisti, ali sletanje je odobreno putničkom avionu, iako je letelica japanske Obalske straže takođe bila na pisti“, rekao je Hirojuki Kobajaši, bivši pilot JAL-a i analitičar vazduhoplovstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar