Foto: YouTube/Suomen Yrittäjät ry

Finski multimilioner dobio je jednu od najvećih kazni za prebrzu vožnju na svetu – 121.000 evra – za vožnju 32 km/h preko ograničenja. U Finskoj se kazne obračunavaju prema prihodima prekršioca.

„Stvarno žalim zbog toga“, rekao je Anders Viklof (76) za medij Nya Aland.

„Počeo sam usporavati, ali pretpostavljam da nisam usporio dovoljno brzo. Tako to ide“, kazao je.

Foto: YouTube/Suomen Yrittäjät ry

Viklof jedan od najbogatijih Finaca, rekao je da se ograničenje brzine „iznenada“ promijenilo sa 70 km/h na 50 u trenutku kada je on vozio 82 km/h.

Novčane kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj temelje se na težini prekršaja i prihodima prekršioca, koje policija može odmah proveriti povezivanjem sa središnjom bazom podataka poreznih obveznika, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Činjenica da je Viklof pre toga dvaput kažnjen zbog prebrze vožnje bila je otežana okolnost. Kažnjen je sa 63.680 evra 2018. godine, pet godina nakon što je za isti prekršaj dobio kaznu od 95.000 evra. Sada mu je oduzeta i vozačka dozvola na 10 dana.

Rekao je kako se nada da će kazna, jednaka polovini njegovog prihoda tokom zadnjih 14 dana, biti korisno potrošena.

„Čuo sam da vlada želi uštedeti 1.5 milijardi evra na zdravstvu u Finskoj pa se nadam da moj novac može pomoći u tome“, rekao je.

Viklof je vlasnik firme Viklof Holding, koja vodi preko 20 preduzeća u sektorima logistike, građevine, helikopterskih usluga, nekretnina, trgovine i turizma. Firma je 2020. imala promet od 247 miliona evra i operativnu dobit od 11 miliona evra, piše Gardijan.

BONUS VIDEO: Crni bilans pucnjave u Japanu: Ubijene tri osobe, napadač se zabarikadirao u zgradi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar