Foto: REUTERS/Murad Sezer; EPA-EFE/SEDAT SUNA; Shutterstock

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate. Iako su se, kako regionalni, tako i svetski lideri utrkivali da mu čestitaju, čini se da je Erdogan izgubio izbore kada je glasanje dijaspore u pitanju i to u zemljama koje tradicionalno važe za prijateljske i čiji su mu zvaničnici naklonjeni - naročito na Balkanu i u Rusiji.

Jener je rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova. Jener je naveo da je Erdogan dobio oko dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

„Turski sultan“ je slavio pobedu sa svojim pristalicama, prvo u Istanbulu gde se obratio nakon prvih rezultata, a potom i u Ankari gde je održao govor iz svoje predsedničke palate.

Međutim, kada pogledamo kako je Erdogan prošao kada je glasanje turske dijaspore u balkanskim zemljama u pitanju, kao i u Rusiji, vidimo da je u većini država izgubio. Birači su mahom glasali za njegovog protivkandidata Kemala Kiličdaroglua.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Srbija i Mađarska

Sudeći po mapi i grafici koju je radio turski medij TRT Haber, Kiličdaroglu je u Srbiji osvojio 59,19 odsto glasova, dok Erdogan znatno manje – 40,81 odsto. U Mađarskoj je Kiličdaroglu takođe odneo pobedu nad Erdoganom i to sa 76,94 odsto na prema 23,06 odsto.

Ovo je posebno zanimljivo jer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban, važe za lidere bliske Erdoganu, a tokom jučerašnjeg dana su mu među prvima čestitali na pobedi.

„U svoje i u ime građana Republike Srbije, upućujem Vam srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Turske, sa željom da i u ovom mandatu ostanete posvećeni daljem razvoju Vaše zemlje i dobrobiti njenih građana. Poverenje naroda sobom nosi najveću odgovornost za svakog državnika, pogotovo kada je stečeno tokom brojnih izazova koje su nam svima donele prethodne teške godine i okolnosti na globalnom planu“, naveo je Vučić.

Foto: REUTERS/Murad Sezer

Uprkos činjenici da zvanične institucije, pa ni agencije u prvom momentu još uvek nisu objavile konačne rezultate, Viktor Orban je među prvima čestitao Erdoganu.

„Čestitke predsedniku Erdoganu na ubedljivoj pobedi“, napisao je Orban na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Slavlje u Novom Pazaru

I pored toga što je Erdogan izgubio u Srbiji, to nije sprečilo deo građana Novog Pazara, da proslave njegove pobedu na ulicama tog grada, o čemu je izvestio i dopisnik portala Nova. rs. Neki od njih kažu da je Erdoganova pobeda zapravo pobeda svih muslimana u svetu, jer bez jake Turske na čelu sa Erdoganom nema jakih muslimana u svetu.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Samir iz Nobog Pazara je za Nova.rs rekao da je Erdogan predsednik svih muslimana sveta, a ne samo Turske.

„On nije predsednik Turske, on je predsednik svih muslimana na svetu. Kad god je teško Erdogan pomaže muslimane, bilo da su na Bliskom istoku, bilo na Balkanu. On uvek misli na sve muslimane i mi ga zato volimo i ovo je svečanost za sve nas“, rekao je Samir.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Crna Gora i Albanija

U Crnoj Gori, Erdoganov takmac Kemal Kiličdaroglu je takođe odneo pobedu, i to sa  osvojenih 84,63 odsto, dok je Erdogan osvojio svega 15,37 odsto glasova.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora i novi mandat na mestu predsednika Turske.

„Najsrdačnije čestitke na Vašoj izbornoj pobedi. Dok nastavljate mandat na mestu predsednika, želim vam da vodite Tursku prema novim uspesima! Radujem se što ćemo raditi zajedno na daljem jačanju saradnje između naše dve prijateljske države“, napisao je Milatović na Tviteru.

U Albaniji je takođe dominirao Kiličdaroglu, osvojišvi 65,71 odsto glasova, dok je Erdogan imao gotovo upola manje – oko 34 odsto.

Foto: Tanjug/Alp Eren Kaya/CHP via AP

Severna Makedonija i Grčka

U Severnoj Makedoniji je razlika između dvojice kandidata bila oko 9 osto u korist Kiličdaroglua, koji je osvojio 54,62 odsto glasova, dok je Erdogan imao nešto više od 45 odsto.

U Grčkoj, državi sa kojom se Turska često spori oko teritorijalnih i bezbednosnih pitanja, Kiličdaroglu je takođe zabeležio pobedu. Imao je neverovatnih 81,55 odsto glasova, dok je Erdogan imao skoro 19 odsto.

Bugarska i Rumunija

Erdoganov rival Kemal Kiličdaroglu je trijumfovao i u Rumuniji i u Bugarskoj. U Rumuniji je potukao Erdogana sa 59,67 odsto naspram 40,33 odsto glasova.

U Bugarskoj je imao 72,47 odsto, dok je Erdogan osvojio oko 27,53 odsto glasova.

Foto: Tanjug/Ugur Yildirim/Dia Images via AP

Erdogan pobedio u BiH

Jedina država na Balkanu gde je Erdogan pobedio, očekivano je Bosna i Hercegovina. Erdogan je tamo osvojio 51,24 odsto glasova, do je Kiličdaroglu imao 48,76 odsto.

Nakon što je Erdogan proglasio pobedu, njegove pristalice su izašle i na ulice Sarajeva.

Kroz Sarajevo je prošla kolona vozila, a putnici su mahali turskim zastavama i euforično slavili uz sirene i tursku muziku.

Nakon prolaska vozila kroz grad slavlje je nastavljeno na Baščaršiji. Pravo glasa na izborima su iskoristili i državljani Turske koji borave u Bosni i Hercegovini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Čestitke Erdoganu su iz te zemlje uputili Željka Cvijanović, Željko Komšić, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.

„Istorijska pobeda Erdogana u drugom krugu predsedničkiһ izbora u zemlji! Birači su vas ponovo izabrali za svog lidera! Ova odluka birača nije važna samo za Republiku Tursku, već za svet! Čestitam!“, poručio je Dodik.

Dodik i Izetbegović su pružili podršku Erdoganu i u prvom krugu predsedničkih izbora u Turskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija

Ono što takođe predstavlja veliko iznađenje jeste i to da je Erdogan izgubio izbore i u Rusiji.

Kičidaroglu je osvojio 54,81 odsto glasova, dok je Erdogan imao oko 45,19 odsto. Imajući u vidu da rusku predsednik Vladimir Putin važi za velikog Erdognovog saveznika, kao i da je Kiličdaroglu obećao promenu odnosa sa zvaničnom Moskvom, mnogi analitičari iznenađeni su ovakvim rezultatima izbora.

Foto: REUTERS/Hannah McKay, REUTERS/Murad Sezer/Hannah McKay

„Poštovani gospodine Erdogan, dragi prijatelju, primite moje iskrene čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika. Pobeda na izborima bila je prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada na čelu Republike Turske, jasan dokaz podrške turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i vodite nezavisnu spoljnu politiku“, napisao je Putin.

BONUS VIDEO: Erdoganov govor i slavlje pristalica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar