Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Turska lira pala je blizu istorijskog minimuma u odnosu na američki dolar nakon pobede Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj.

U 9.10 jedan američki dolar se na tržištima prodaje za 20,05 turskih lira, dok je negativni rekord zabeležen u petak, kada se dolar prodavao za 20,06 lira, prenosi Rojters.

Foto: Shutterstock

Turska valuta je izgubila više od šest odsto svoje vrednosti od početka 2023. godine, a njena vrednost je u poslednjih deset godina pala za više od 90 odsto.

„Erdoganova pobeda ne nudi sigurnost stranim investitorima“, smatra stručnjak kompanije Telimer, Hasnain Malik.

Turska lira. Foto: Shutterstock

On smatra da su male šanse da se predsednik Turske nakon izbora vrati standardnoj ekonomskoj politici.

Centralna banka Turske u toku prethodne dve godine postepeno obarala referentnu kamatnu stopu, sa 19,0 odsto na sadašnjih 8,5 odsto.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Inflacija je Turskoj je, prema državnoj statističkoj agenciji Turkstat, u aprilu iznosila 43,68 odsto.

Predsednik Erdogan je u svom govoru nakon izborne pobede saopštio da je visoka inflacija gorući problem u zemlji i da će ona pasti, ali ekonomski analitičari su i dalje skeptični.

Pročitajte još...

Kopredsednik savetničke firme Teneo Volfango Pikoli procenjuje da nova turksa vlada neće preduzimati sasvim standardne ekonomske mere, ali da će donekle korigovati sadašnji pristup.

Redžep Tajip Erdogan pobedio je juče u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate, prenele su agencije.

BONUS VIDEO Pristalice Erdogana na mitingu pred izbore u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar