Huti napad na tanker Chios Lion u Crvenom moru Foto:EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER

Jemenski pobunjenici, militantna pro-iranska grupa Huti, pogodili su danas tanker Plava laguna 1 koji je plovio u Crvenom moru pod panamskom zastavom, a u vlasništvu je kompanije iz Grčke, saopštila je regularna vlada Jemena.

Današnji napad je najnoviji u nizu napada Huta pokrenutih zbog rata Izraela i Hamasa koji su izazvali poremećaj na trgovačkim plovnim rutama kojima se svake godine preveze roba u vrednosti od više stotina milijardi dolara, prenosi AP.

Zbog napada Huta na trgovačke brodove koji plove Crvenim morem ka Sueckom kanalu ili od njega došlo je i do poremećaja humanitarnih isporuka za sukobom pogođene Sudan i Jemen.

„U današnjem napadu brod je pogođen sa dva projektila, a treća eksplozija odjeknula je u blizini broda. Radimo na kontroli štete. Nema povređenih na brodu koji se kreće prema svojoj sledećoj luci“, saopšteno je iz vojnog centra za pomorske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO).

Huti još uvek nisu preuzeli odgovornost za napad, međutim, kako navodi američka agencija, može proći nekoliko sati ili čak dana pre nego što pobunjenici to učine.
Otkako je u Gazi počeo rat u oktobru 2023. godine Huti su gađali raketama i dronovima više od 80 brodova.

Pored toga, zauzeli su jedan brod i potopili dva, a tokom njihove kampanje poginula su četvorica mornara.
Brojni raketni projektili ili dronovi koje su lansirali Huti ili su presrele snage koalicije predvođene SAD ili nisu stigli do svojih ciljeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar