Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je u petak da njegova vlada otpušta šefove svih regionalnih vojnih centara za regrutaciju u Ukrajini, što je dramatičan potez za suzbijanje korupcije u sistemu koji dolazi jer su novi vojnici očajnički potrebni kako bi zamenili poginule i ranjene u borbama.

„Ovaj sistem bi trebalo da vode ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto su cinizam i mito tokom rata izdaja. Umesto toga, vojnicima koji su prošli front ili koji ne mogu da budu u rovovima jer su bolesni ili su izgubili udove, ali su sačuvali dostojanstvo, njima može da se poveri ovaj sistem regrutovanja“, rekao je predsednik.

Volodimir Zelenski Foto:REUTERS/Yves Herman

Zelenski je rekao da je borba protiv korupcije prioritet, a ovi potezi dolaze usred napora da se reše pitanja oko regrutovanja u vojsku.

Ranije ove nedelje, ukrajinski Državni istražni biro saopštio je da je otvorio 112 slučajeva protiv državnih službenika.

Biro je pritvorio šefa Kijevskog okružnog teritorijalnog centra za regrutaciju i socijalnu podršku, koga nije imenovao, optužujući ga da je učestvovao u izradi fiktivnih dokumenata u kojima se tvrdilo da se muškarcima koji nisu sposobni da služe dozvoljava da napuste zemlju – mito je bio od 10.000 dolara po komadu, piše Njujork tajms.

Pročitajte još...

Biro je pritvorio i šefa jednog od kijevskih odeljenja vojne administracije, takođe neimenovanog u javnosti, optužujući ga da je izvukao dokumente za trojicu muškaraca.

Muškarcima između 18 i 60 godina nije dozvoljeno da napuste zemlju otkako je počela invazija na Ukrajinu, a granična straža je saopštila da se pojedinci svakodnevno hapse zbog tog pokušaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar