Foto: urkish Government Directorate of Communications via AP)

Američki istraživač koji se iznenada razboleo u pećini na dubini od 1.000 metara u Turskoj dovoljno se oporavio i uskoro bi mogla da počne operacija spasavanja koja bi mogla da traje od tri do četiri dana, izjavio je danas turski zvaničnik.

Mark Diki (40) je zarobljen od subote, a ne može sam da napusti pećinu Morca u planinama Taurus u provinciji Mersin zbog gastrointestinalnog krvarenja, saopštilo je Evropsko udruženje za spasavanje iz pećina.

U saopštenju se ističe da je Diki „visoko obučen speleolog“ i da je i sam spasilac, prenosi AP.

Foto: Mithat Unal/Dia Images via AP

Dodaje se da je dobro poznat po učešću u mnogim međunarodnim ekspedicijama i da je sekretar lekarske komisije tog udruženja.

Mnogobrojni spasioci uključili su se u planiranje akcije spasavanja Amerikanca.

Diki je bio u ekspediciji koja je mapirala sistem pećine Morca duboke 1.276 metara za Udruženje Anadolijskih speleoloških grupa (ASPEG) pre nego što se razboleo na oko 1.000 metara dubine.

Foto: Mithat Unal/Dia Images via AP

Turska agencija za pomoć u katastrofama AFAD i spasilački tim UMKE rade sa turskim i međunarodnim speleolozima na planu da se Diki izvuče iz pećinskog sistema.

„Lekari koji su se spustili u pećinu uspešno su izlečili Dikija i sada smo u poziciji da ga evakuišemo“, rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Pročitajte još...

On je dodao da je to vrlo komplikovana operacija koja bi mogla potrajati tri do četiri dana, a prioritet je da sve bude izvedeno bezbedno kako niko ne bi bio ugrožen tokom te akcije.

Kako navodi AP, u operaciju spasavanja uključeno je više od 170 ljudi, uključujući lekare i speleologe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar