Foto:shutterstock byJure Divich; shutterstock

Višesatna čekanja na granicama postaju prošlost za hrvatske državljane. Naime, zemlja iz našeg susedstva odabrana je za jednu od četiri koje su učestvuju u pilot projektima za razvoj digitalnog pasoša na mobilnom telefonu. Digitalni pasoš, ili kako ga drugačije nazivaju eputovnica, građanima će omogućavati da unapred najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vreme čekanja na prelazima.

Digitalni pasoš će sadržati delimičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica. To će omogućiti identifikaciju putnika samo na temelju virtualne komponente digitalne putne isprave.

Za novu digitalnu isprave u AKD-u ( Agencija za komercijalnu delatnost) će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeći lični dokument s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.

Slovenija granica
Slovenija Hrvatska granica Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

„AKD će za potrebe pilot-projekta vlasniku pasoša omogućiti kreiranje digitalne putne isprave unutar mobilne aplikacije Certilia, koje je sredstvo elektroničke identifikacije. Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima osigura i digitalni pasoš na mobilnom uređaju“, ističe Jure Sertić, direktor AKD-a.

Kako bi se osigurao visok nivo sigurnosti, pristup se temelji na „hibridnom“ konceptu, u kojem će se putna u digitalnom formatu sastojati od virtualne komponente koja sadrži digitalni prikaz identiteta i jedne fizičke komponente koja je na siguran način povezana s virtualnom komponentom.

AKD takođe radi na uspostavljanju i razvoju nove generacije međunarodno sertifikovanog apleta za novu e-ličnu kartu, kao sredstva za kreiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Foto:Tanjug/AP Photo

Radi unapređenja zaštite pasoša Republike Hrvatske, novim dizajnom i modernim elementima zaštite od falsifikata, zemlja razvija projekte podrške procesima digitalizacije visokog obrazovanja i zdravstva, a resursi su značajno usmereni ka sektoru mobilnosti i transporta.

Pročitajte još:

Inače, Hrvatska se digitalizuje godinama unazad. Građani ove zemlje od 2009. godine koriste ePasoš, čija se sigurnost trenutno zasniva na proveri autentičnosti ličnih podataka u fizičkom i elektronskom obliku.

To znači da su digitalizovani podaci sačuvani u čipu pasoša identični odštampanim podacima u knjižici pasoša. Izuzetak su biometrijski podaci.

BONUS VIDEO Širom Hrvatske slavi se ulazak u polufinale SP u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar