Foto:EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan primio je danas u Ankari srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, saopšteno je na zvaničnom tviter nalogu šefa turske države.

Dodik je juče rekao da će sa turskim predsednikom razgovarati o situaciji u BiH.

On je posle susereta sa specijalnim američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom u Sarajevu, rekao da će sa Erdoganom otvoreno govoriti o aktuelnoj situaciji u BiH, jer ga, kako je rekao, ceni kao velikog lidera, velike nacije.

Dodik je uveren da je Erdogan do sada dobijao jednostrane informacije iz BiH.

POGLEDAJTE JOŠ:

Očekuje se da će Dodik predsedniku Turske predočiti inicijativu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o zajedničkom susretu predstavnika sva tri naroda u BiH i predsednika Turske, Srbije i Hrvatske, koju je, međutim, odbio lider SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović, koji sa šefom turske države ima veoma bliske odnose, nedavno je boravio kod Erdogana, a sinoć je za sarajevsku N1 tv. potvrdio da se protivi zajedničkom sastanku koji je inicirao Milanović.

On je potvrdio da Erdogan ima dobre odnose sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pa i sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ocenivši da je turski predsednik čovek „kojem to polazi za rukom“.

Izetbegović je ideju Milanovića nazvao „tri velika brata“ i istakao da na to ne treba pristati, da on nije pristao, ali nije rekao i zašto.

Erdogan je u nedelju u razgovoru sa BiH dijasporom u Turskoj rekao da će uskoro boraviti u jednodnevnoj poseti Srbiji ili će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Tursku.

Istakao je da je tokom njegove avgustovske posete Sarajevu srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

„Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema“, rekao je Erdogan, preneo je turski dnevnik Hurijet.

Prema njegovim rečima, posredovaće ako su na to spremna i preostala dva člana Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, sa koima će se, kako je rekao, takođe sastati ovih dana.

BONUS VIDEO Dodik i harmonika u predsedništvu BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar