Milovan Jovanović Foto: N1

Milovan Jovanović, politički analitičar i novinar iz Srbije, ocienio je u Danu uživo tv N1 kako zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Eskobar nema mehanizme da "primiri" Milorad Dodika. Dodao je kako "nema dileme" da je lider SNSD-a "pijun Moskve", ali i da je Rusija već "našla zamenu" za njega.

Na pitanje šta misli da je cilj ove posete Eskobara, te hoće li pokušati da primiri Milorada Dodika, Jovanović je rekao:

„Gabriel Eskobar je zamenik pomoćnika državnog sekretara. On nije nikakav specijalni izaslanik za Balkan, kako pišu mediji. On je u hijerarhiji State Departmenta peti ili šesti čovek. To je prva i osnovna stvar. Druga je da Metju Palmer nije nikakav specijalni izaslanik za BiH, on je ispred Sektora za Evropu i Evroaziju State Departmenta zadužen za praćenje izbora u BiH. Palmer je smijenjen zbog svoje nesposobnosti. Bio je ono što je danas Eskobar samo što je za vreme Trampa bio i specijalni izaslanik za Balkan. Eskobar ne može ništa. Danas je u Sarajevu izgovorio opšte fraze da će Dodik popustiti ili neće. Dodik se otvoreno ruga međunarodnoj zajednici i radi sve što želi, dok se reakcije svode na verbalne osude. Dodik je pod sankcijama. U suštini mi ne vidimo nikakve odlučnije korake SAD-a, a pogotovo od nesposobne, paralisane i korumpirane EU“.

Milorad Dodik Foto:AP

Upitan koliko će Escobar, za kojeg kažu da dobro poznaje Balkan i regionalne odnose, biti ekspeditivniji u odnosu na neke druge emisare koji su prethodnih meseci dolazili u BiH, Jovanović kaže da Eskobar nema mehanizme da obuzda Dodika.

„On nas je pre mesec dana uveravao da SAD na Balkanu drži sve pod kontrolom. I onda smo imali dva šamara Zapadu. Toliko o njegovom poznavanju Balkana. Prvi šamar je ostavka Zorana Zaeva nakon gubitka na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji. Poraz njegove stranke je usledio zato što je EU izdala njegovu reformsku stranku. Drugi šamar je bio na sednici Veća sigurnosti UN-a. Da bi se spasili kineskog i ruskog veta za misiju EUFOR-a u BiH, SAD su sa svojim saveznicima podlegli pod ucene Moskve i Pekinga i prvi put se nije obratio visoki predstavnik. Imali smo i izjavu komadanata EUFOR-a generalmajora Alekandera Platzera, kandidat neofašističke Slobodarske partije Austrije, koji je izjavio da ne vidi ništa sporno u najavama RS da će formirati svoju vojsku. Svoj stav je obrazložio kazavši da su za vreme Dejtona u BiH bile tri vojske i onda je nastala zajednička. Sve ovo govori da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma maglovita. Dodik pokušava da testira međunarodne aktere koliko daleko može ići bez većih posledica po njega i njegovo okruženje“ kazao je on i dodao:

„SAD u ovom trenutku imaju mnogo bitnijih stvari od Balkana. Očekujem od februara i marta veće angažovanje Bajdenove administracije na Balkanu. Kad se u aprilu završe izbori u Francuskoj dve najvažnije članice EU, Nemačka i Francuska, zajedno sa SAD-om će moći konkretnije delovati na Zapadnom Balkanu, pre svega u Bosni i Hercegovini.

Na konstataciju da analitičar Dušan Janjić tvrdi da je Rusija okrenula leđa Miloradu Dodiku, Jovanović kaže:

„Nema dileme da je Dodik pijun Moskve. Da li je potpuno izgubio podršku Moskve? Nije. Ali Moskva je sigurno pronašla novu zamenu za Dodika. Ne mislim da je Dodik skroz ostao bez podrške Rusije i nema dileme da je pijun Moskve“, zaključio je Jovanović za Dan Uživo TV N1.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović: Dodik je poslednji problem BiH


Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar