Ekvador Foto: Marcos PIN / AFP / Profimedia

U Ekvadoru je danas ubijen kandidat za predsednika Fernando Viljavisensio, ali to nije jedini napad na političare u Latinskoj Americi poslednjih godina, piše Rojters.

Prošle godine je potpredsednica Argentine Kristina Fernandez de Kiršner preživela pokušaj atentata, navodi agencija. U septembru 2022. godine, njoj je prišao napadač sa pištoljem, ali nije uspeo da ispali metak.

Tokom predizborne kampanje u septembru 2018. godine bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro izboden je nožem. On je hitno prevezen u bolnicu, nakon čega je hitno operisan.

Fernando Viljavisensio, Ekvador, atentat
Fernando Viljavisensio, Ekvador, atentat

U julu 2021. godine predsednik Haitija Žovenel Moiz je ubijen iz vatrenog oružja. On je ubijen kada su teško naoružani napadači upali u njegovu kuću. Njegova supruga je bila teško ranjena.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke je u junu 2021. godine obilazio područje u blizini granice Kolumbije i Venecuele, kada je njegov helikopter pogođen sa više metaka.

Vlasti su za napad okrivile bivše pobunjenike paravojne formacije FARC (Revolucionarne oružane snage Kolumbije).
Aktuelna potpredsednica Kolumbije Fransija Markes je jedva izbegla napad u maju 2019. godine.

Fernando Viljavisensio, Ekvador, atentat
Fernando Viljavisensio, Ekvador, atentat

Na nju i druge aktiviste za zaštitu životne sredine su, pre nego što se kandidovala za funkciju potpredsednice, napadači ispalili granatu i pucali.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je političke neprijatelje da su pokušali da ga ubiju 2018. godine. Prema njegovim rečima, u avgustu te godine, „neprijatelji“ su pokušali da ga ubiju tokom govora na otvorenom.

Dodao je da su korišćene bespilotne letelice koje su napunjene eksplozivom u glavnom gradu Karakasu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar