Foto: Shutterstock

Veliki broj dece u Ohaju zadržan je na bolničkom lečenju zbog problema sa plućima. Ovo je prva američka država koja je prijavila epidemiju poput one u Kini.

Zdravstveni zvaničnici okruga Voren kažu da su od avgusta zabeležena 142 slučaja „sindroma belih pluća“.

„Ovo ne samo da je iznad proseka, već ispunjava i definiciju epidemije u Ministarstvu zdravlja Ohaja“, saopštilo je u sredu okružno zdravstveno odeljenje.

Širenje slučajeva izazvalo je bojazan da je i u Americi došlo do infekcije zbog koje su krcate bolnice u Kini. Podsetimo, nekoliko evropskih zemalja se bori sa sličnim problemom, prenosi Telegraf.rs.

S druge strane, izvor iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da, na nacionalnom nivou, „ništa nije neobično“.

U Ohaju je u toku istraga o tome šta je izazvalo talas bolesti, ali zvaničnici ne misle da je to nova respiratorna bolest – i umesto toga krive mešavinu nekoliko uobičajenih infekcija koje su krenule u isto vreme.

Pacijentima je do sada dijagnostifikovana mikoplasma pneumonija, bakterijska infekcija pluća, kod koje mnogi antibiotici ne pomažu, ali su dijagnostifikovane i streptokoke, adenovirus i uobičajene respiratorne infekcije.

Pacijenti, u proseku, imaju osam godina, ali Daily Mail navodi da ima bolesnih i među trogodišnjacima.

Postoji nekoliko teorija za ovakvu situaciju, od kojih je jedna da je imunitet dece oslabljen zbog lokdauna tokom pandemije kovida, nošenja maski i zatvaranjem škola tokom pandemije, što ih čini ranjivim na sezonske bolesti.

Bakterijske respiratorne infekcije obično buknu svakih nekoliko godina, obično kada se ljudi oporavljaju od talasa gripa ili drugih virusnih bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne mislimo da je ovo nova respiratorna bolest, već veliki porast broja slučajeva upale pluća koji se obično vide u jednom trenutku. Dok se približavamo sezoni praznika, kada će se mnogi od nas okupiti sa porodicom i prijateljima, ne zaboravite da preduzmete neophodne mere predostrožnosti kako biste zaštitili svoje zdravlje“, navode zdravstveni zvaničnici.

Oni su rekli da preventivne mere podrazumevaju pranje ruku, pokrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja, kao i ostajanje kod kuće ukoliko se ne osećate dobro.

Lekari kažu da pacijenti uglavnom pate od groznice, kašlja i umora.

U ovom trenutku nije poznato da li je bilo prijavljenih smrtnih slučajeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar