Jens Stoltenberg i Mark Rute
Jens Stoltenberg i Mark Rute Foto: TANJUG/AP Photo/Pavel Golovkin

U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

„Samit NATO-a u Vašingtonu će obeležiti 75 godina istorijskih dostignuća, pokazati snagu i jedinstvo naše transatlantske veze, unaprediti sprovođenje najsnažnijih planova odvraćanja i odbrane od kraja Hladnog rata i pokazati vitalnu ulogu NATO-a u odbrani naše budućnosti za generacije koje dolaze“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Mark Rute Foto:Tanjug/AP Photo/Francois Mori

U Vašingtonu će lideri NATO-a podržati novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga i obnoviti obećanje da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Alijansi, ali ne dok je u ratu. Saveznicima će se pridružiti Ukrajina na sastanku Saveta NATO-Ukrajina, kao i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje na Samit radi daljeg produbljivanja saradnje.

U saopštenju se navodi da će se na marginama samita, američki predsednik Džozef Bajden sastati sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom. Sjedinjene Američke Države i saveznici će takođe objaviti nove korake za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane kako bi pomogli Ukrajini da nastavi da se brani i spreči brutalne napade kao što je napad na dečju bolnicu u Kijevu.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Samit u Vašingtonu će poslati snažan signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da, ako misli da može da nadživi koaliciju zemalja koje podržavaju Ukrajinu, greši. Takođe ćemo poslati važnu poruku ostatku sveta, uključujući i kroz naša partnerstva u Indo-Pacifiku, da smo zajedno jači, ujedinjeni i podržavamo demokratske vrednosti“, stoji u saopštenju Stejt departmenta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Od svog stvaranja 4. aprila 1949. godine, Transatlantska alijansa je proširena sa 12 zemalja koje su potpisale osnivački ugovor, na 32 zemlje članice, koje će se ponovo sastati u Vašingtonu kako bi donele ključne odluke o tome kako da nastave da štite kolektivnu bezbednost dok se svet suočava sa najopasnijim bezbednosnim okruženjem od Hladnog rata, navodi se na sajtu NATO-a.

Samit NATO-a se održava od 9. do 11. jula u Kongresnom centru u Vašingtonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare