Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjaluci a na njoj poslanici razmatraju prenos nadležnosti s države Bosne i Hercegovine na entitet Republike Srpske. Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, obratio se okupljenim poslanicima, a nakon njega usledio je govor predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je počela svoj govor kritikom rada bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka kazavši da je njegovo „bitisanje bilo besmisleno“.

Inače, cela kriza u BiH je i nastala nakon što su zvaničnici iz RS-a odlučili da bojkotuju državne institucije, jer je Incko na odlasku iskoristio Bonska ovlašćenja i zabranio negiranje genocida na prostoru BiH.

NSRS je prvo proglasila taj zakon nevažećim na teritoriji entiteta RS, a nakon nekog vremena su krenuli i u „vraćanje nadležnosti“ nedavnim glasanjem o donošenju zakona o lekovima RS-a, a sada i glasanjem o zakonima iz oblasti pravosuđa, oporezivanja i sigurnosti, prenosi Klix.ba.

„Svedoci smo da je nastojanje RS-a da se suprotstavi nasilju naišlo na pretnje sankcijama. Treba ih pitati ‘Šta vi to hoćete od nas? Da ćutimo, slušamo i trpimo?’ Ja sam za to da neke nadležnosti budu zajedničke, ali to mora biti stvar unutrašnjeg dogovora, a ne nametnuto spolja“, naglasila je Cvijanović.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare