Foto:Tanjug/Sara Sonnessa/LaPresse via AP

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje zastrašujući trenutak kada je "cunami od blata" prošao kroz italijanski alpski grad, ostavivši ljude da beže spasavajući svoje živote.

Dramatični video prikazuje uzavrelu reku blata koja formira ogroman talas dok izbija iz korita i izlazi na ulicu nakon jake kiše u gradu Bardonekija, blizu Torina u dolini Val di Suze.

Užasnuti stanovnici i turisti bežali su da spasu svoje živote dok je ogroman „cunami od blata“ jurišao ka njima.

Dalji video prikazuje debeli zid od blata kako šiklja niz obale reke koje prolaze kroz alpski grad, prekrivajući automobile krhotinama.

Spasioci su očajnički tragali za pet osoba za koje se veruje da su nestale nakon klizišta, ali su vlasti kasnije saopštile da su svi stanovnici popisani i da nema žrtava.

Foto:EPA-EFE/Tino Romano

Regionalni guverner Pijemonta Alberto Ćirio rekao je da je šteta značajna i da je već zatražio pomoć od nacionalne vlade.

Vatrogasci su saopštili da su ekipe spasile šest osoba iz prevrnutog kampera tokom noći nakon što ga je odnelo klizište.

Foto:EPA-EFE/Tino Romano

Bardonekija, koja se nalazi na 1.300 m, je popularna destinacija i za zimske planinske sportove i za letnje planinarenje, a nekoliko potoka, potoka i pritoka se uliva u nju, uključujući Frejus, Melezet i Rošemol.

PROČITAJTE JOŠ:

U nedelju je grad od 3.000 stanovnika slavio svog zaštitnika, Svetog Ipolita, uz aktivnosti i igre, a planiran je i vatromet uveče, navodi lokalna turistička agencija.

Italija je poslednjih meseci suočena sa nizom smrtonosnih poplava i oluja, a 13 ljudi je poginulo u maju nakon što je razorna poplava zahvatila domove u popularnoj prazničnoj regiji Emilija-Romanja.

Foto:Tanjug/Sara Sonnessa/LaPresse via AP

Očajne porodice – uključujući malu decu i starije – bile su prinuđene da se popnu na svoje krovove u turističkom žarištu dok su sa nestrpljenjem čekali da spasioci stignu do njih helikopterima.

Prošlog meseca, jake oluje su pogodile i sever Italije, ubivši jednu ženu i tinejdžera (16). U nevremenu 25. jula tokom noći pokidani su krovovi i počupano je stotine stabala u Milanu. Putevi su bili blokirani, a automobili su razbijeni.

Foto:Tanjug/LaPresse via AP

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar