Foto: EPA/Defense Imagery / Kennedy,Liam,MCSN via DVIDS HANDOUT

Mornar na američkom nosaču aviona USS "Džordž Vašington" izvršio je početkom nedelje samoubistvo, saopštila je policija nakon istrage, što je najnovije u nizu od 14 samoubistava u prethodne dve godine među vojnim osobljem ovog ratnog broda.

Poslednja žrtva, koja nije imenovana jer porodica još nije obaveštena, ubila se u privatnoj kući u Njuport Njuzu u državi Virdžinija, prema pisanju sajta „military.com“.

Policijski portparol rekao je da je u pitanju samoubistvo. Vojnik je bio stacioniran na „Džordžu Vašingtonu“, koji je na remontu od početka 2017. godine.

Na istom brodu tri mornara su oduzela sebi život u roku od sedam dana prošlog aprila, prema podacima Si-En-Ena.

Električar 3. klase Džejkob Slokum i narednik Kristofer Kerol ubili su se 5. decembra i 18. januara, dok su bili na USS „Teodor Ruzvelt“, još jednom nosaču aviona koji je bio usidren u brodogradilištu u državi Vašington.

Uslovi na brodu „Džordž Vašington“ su došli u fokus nakon istrage o smrtnim slučajevima među mornarima prošlog aprila.

Kako piše „Vašington tajms“, članovi posade su se suočavali sa čestim prekidima u ventilaciji prostorija, prekdima struje i tekuće vode, a bilo je i stalne građevinske buke na brodu. Mnogi mornari su ili počeli da spavaju u svojim vozilima ili da iznajmljuju kuće van lokacije kako bi izbegli metež.

Dvojica demokratskih senatora iz Konektikata, Kris Marfi i Ričard Blumental, ocenili su u nedavnom pismu sekretaru ratne mornarice Karlosu del Toru da uslovi na brodu „Džordž Vašington“ nisu prihvatljivi.

Takođe su kritikovali mornaricu jer nisu brinuli o mentalnim potrebama svoje posade.

Samoubistva su sve veći problem među pripadnicima vojske SAD, navodi „military.com“ i dodaje da su se 384 američka vojnika ubila u 2020. godini, što je povećanje za 44 odsto od 2015. godine.

Od 2014. godine, 4.842 vojnika oduzela su sebi život.

***

BONUS VIDEO: Mornaričke foke – hladnokrvna američka vojna elita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar