Foto:SputnikAlexey NikolskyiKremlin via REUTERS; EPA/MAJA ILIC

Britanski advokat Džefri Najs, koji je krivično gonio protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, kazao je da bi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ove godine trebalo suditi za ratne zločine u Ukrajini.

Advokat je u intervjuu za BBC radio rekao da je Putin kriv za napade na civile tokom rata te poručio da je iznenađen što tužioci i političari ne govore mnogo otvorenije i slobodnije o tome. Rusija negira da je počinila ratne zločine.

„Najvažnije je da se sudi samom Putinu“

Govoreći u programu Radio 4 Brodkesting haus, Najs je opisao postupke Moskve tokom invazije kao zločine protiv čovečnosti zbog napada na civile. Zločini protiv čovečnosti ubrajaju se među najteža kaznena dela prema tzv. pravilima ratovanja, prenosi Index.hr.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

„Slučaj protiv Putina ne može biti čvršći. Nema sumnje da zapovedni lanac vodi do glavnog čoveka u Kremlju. Najvažnije je da se sudi samom ruskom vođi, a ne vojnicima na nižim pozicijama. Što se mene tiče, suđenje bi moglo biti odmah sutra ujutro. Suđenje bi trebali održati Ukrajinci na ukrajinskom jeziku. Sam Putin ne mora ni biti prisutan“, rekao je advokat za BBC-jev radio.

Najs je tokom intervjua izneo svoje mišljenje o tome zašto se Putin do sada nije suočio sa strožim merama. On sugeriše da bi moglo doći do toga da se ruski predsednik izuzme od kaznenog progona kao deo mirovnog sporazuma. Smatra da bi to bilo nepravedno prema narodu Ukrajine.

Najs je za BBC rekao da je „nespremnost“ Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da optuži Putina povećala mogućnost da dođe do mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije, a da se Putinu ne sudi za ratne zločine. Međunarodni krivični sud je odbacio ideju da postoji bilo kakav pritisak ili uticaj na tužioca Karima Khana da odloži bilo kakvu istragu i rekao da će nalozi za hapšenje biti izdati kada se prikupi dovoljno dokaza.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Poznato je da je teško direktno povezati političkog vođu sa krivičnim delima koja su počinile oružane snage na terenu, a čak i da je protiv Putina podignuta optužnica, teško bi se suđenje održalo pre kraha njegovog režima.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanski advokat kaže da se postavlja pitanje postoji li neka vrsta političke prednosti ako se ne podigne optužnica protiv predsednika.

Najs krivično gonio Slobodana Miloševića

Najs radio je s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu između 1998. i 2006. godine.

Vodio je slučaj protiv Slobodana Miloševića, kojem je 2002. u Hagu počelo suđenje za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar