Jan Lipavski Jan Lipavsky
Jan Lipavski Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY

Šef češke diplomatija Jan Lipavski kazao je danas nakon zasedanja kriznog štaba povodom krize oko Ukrajine da nema potrebe da se evakuišu porodice čeških diplomata, kako to čine SAD i Velika Britanija, a da zvanični Prag i dalje veruje u diplomatsko rešenje sa Rusijom.

Lipavski je pozvao Čehe da do daljnjeg ne putuju u istočne i severne oblasti Ukrajine, dok će on sam sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Ivanom Korčokom i šefom austrijske diplomatije Aleksandrom Šalenbergom 7. i 8. februara boraviti u Ukrajini, a posetiće i liniju koja deli proruske separatiste.

PROČITAJTE JOŠ:

„I dalje verujem u diplomatsko rešenje krize i podržavam sve diplomatske aktivnosti. One međutim nemaju uspeh i Rusija i dalje zaoštrava aktivnosti. Odgovor mora da bude brz i jak“, kazao je šef češke diplomatije.

Ministar Lipavski precizirao je na pitanje novinara da taj odgovor znači ekonomske sankcije a kazao je da podržava mogući zahtev NATO da Češka pošalje dodatne vojne snage na istočno krilo NATO, u baltičke republike.

„Odluka da poklonimo Ukrajini artiljerijsku municiju je deo međunarodnih napora da se Rusija odvrati od zamišljene agresije“, kazao je Lipavski na konferenciji za novinare.

Češki premijer Petr Fijala je danas u parlamentu kazao da Češka jasno osuđuje bilo kakvu agresiju od strane Rusije ali da u interesu Češke nije eskalacija sukoba.

„Suočeni smo sa jednom od najvećih pretnji za evropsku bezbednosti u poslednjoj deceniji. Svi vidimo kako Rusija ponovno eskalira situaciju u odnosu prema Ukrajini. Povećano prisustvo ruskih oružanih snaga na granici sa Ukrajinom je neopravdana aktivnost“ kazao je Fijala.

Premijer susedne Poljske Mateuš Moravjecki upozorio je danas na Fejsbuku da se ostvaruje najcrnji scenario na koji je Poljska upozoravala.

„S uznemirenjem posmatram situaciju u Ukrajini ali i reakcije naših suseda, Nemačke, na pretnje od strane Rusije. Veliko razočaranje je povlačenje saglasnosti na isporuke oružja iz Estonije zemlji koja se sprema da se brani od agresora“, poručio je Moravjecki.

Poljski premijer dodao je da izgradnja gasovoda Severni tok 2, milijarde koje je ruski predsednik Vladimir Putin investirao u Evropi, takođe predstavlja i finansijska „ulaganja“ u zapadne političare i lobiste daju Putinu nova oružja da teroriše dalje zemlje Evrope.

Ni Poljska, kao ni Češka, ne vidi potrebu da evakuiše porodice svojih diplomata iz Ukrajine, najavljeno je ranije iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video: Ukrajinsko-rusko gomilanje trupa-gosti Dimitrije Milić, Slobodan Samardžija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar