Ruja Ignatova Foto: EPA-EFE/FBI

Prodaja imovine u srcu Londona dovela je do prvih tragova o Ruji Ignatovoj, ozloglašenoj kripto kraljici za kojom se traga već godinama. Ona je osumnjičena za prevaru sa kriptovalutama, u kojoj je uspela da ukrade čak 4 milijarde dolara.

Državljanka Nemačke koja rođena u Bugarskoj, Ruja Ignatova (42) i njen poslovni partner po imenu Sebastijan Grinvud prevarili su kripto entuzijaste tvrdeći da bi njihov kripto žeton, OneCoin, mogao da postane „ubica bitkoina“.

Počeli su da ga plasiraju potencijalnim investitorima 2014. godine, obećavajući petostruki do desetostruki prinos, a svoje investitore nazivali su „idiotima“ i „ludima“.

Međutim, u oktobru 2017. prevarantkinja je potpuno nestala dok su vlasti tragale za njom i od tada više nije viđena. Ona je sada na FBI-ovoj listi 10 najtraženijih begunaca.

Foto:- / Shutterstock Editorial / Profimedia

Policija je upozorila da je verovatno imala plastičnu operaciju kako bi promenila svoj izgled. Ali ranije ovog meseca, Ignatova je navodno izašla iz senke, a sve zbog imovine.

Pre nekoliko dana, penthaus u londonskom predgrađu Kensington, u Engleskoj, stavljen je na prodaju sa traženom cenom od 12,5 miliona funti [15,5 miliona dolara], koja je potom smanjena na 11 miliona funti [13,6 miliona dolara].

Podrazumeva se da je Ignatova kupila imovinu pod imenom kompanije, ali novo pravilo znači da korisnik pomenute kompanije takođe mora biti imenovan u potpunosti.

Kao rezultat toga, advokati koji zastupaju Ignatovu podneli su formalni zahtev za imovinu, navodeći je kao „pravog vlasnika“ stana u zahtevu britanskom finansijskom regulatoru.

Promena pravila primorala je Ignatovu da izađe iz senke, pošto je morala da bude imenovana u potpunosti kao vlasnik.

Ranije je imovina pripadala kompaniji pod nazivom Abots Haus Penthouse Limited, sa sedištem u Gernziju, dobro poznatom poreskom raju sa vrlo malim nadzorom vlade.

To je značilo da je Ignatova do sada bila van javnih evidencija, prenosi Njujork post.

Prodavac prestižne imovine Knight Frank je reklamirao nekretninu, ali je brzo uklonio listing nakon što se pokazalo da Ignatova ima veze sa njom.

Istraživački izveštač Džejmi Bartlet, voditelj podkasta „Nestala kripto kraljica“, u saradnji sa BBC-jem, u početku je ukazao na vezu između Ignatove i penthausa.

Foto:- / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Najtraženija žena na svetu sada je zvanično navedena kao krajnji stvarni vlasnik londonskog penthausa“, rekao je on za iNjuz.

„To sugeriše da je još uvek živa, a tamo negde postoje dokumenti koji sadrže vitalne tragove o njenom nedavnom boravištu. Ako ništa drugo, to bi vlastima trebalo da olakša zamrzavanje te imovine – a možda čak i da počnu da vraćaju novac žrtvama“, naveo je.

Američko tužilaštvo optužilo je Ignatovu za zaveru radi vršenja prevare, prevaru, zaveru radi pranja novca, zaveru radi prevare sa hartijama od vrednosti i prevaru sa hartijama od vrednosti.

FBI očajnički želi da je nađe i nudi nagradu od 100.000 dolara za obaveštajne podatke koji bi doveli do njenog hapšenja.

Kripto kraljica je verovatno putovala sa nemačkim pasošem iz Atine, pa u Ujedinjene Arapske Emirate, Nemačku, Rusiju, Istočnu Evropu ili čak nazad u Bugarsku, saopštio je FBI.

PROČITAJTE JOŠ:

Rujin brat, Konstantin Ignatov preuzeo je firmu nakon što je pobegla. On je uhapšen u martu 2019. na aerodromu u Los Anđelesu dok se spremao da se ukrca na let za Bugarsku.

On se tada izjasnio krivim za prevare, pranje novca , a kazna bi trebalo da bude izrečena sledećeg meseca. OneCoin više nije u funkciji.

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupuje Tviter kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar