Foto: Youtube

Pripadnici albanske bande Helbanijanz, koji operišu u jednom delu Velike Britanije, tačnije u Barkingu kod Londona, drže loklane stanovnike u kontastantnom strahu.

Helbanijanz banda je stacionirana na imanju u Barkingu i često se na društvenim mrežama hvale svojim kriminalnim aktivnostima.

Kako bi još više „digli“ glas o svojim akcijama, pripadnici ove bande često se za Instagram fotografišu sa automobilima, novcem i pištoljima.

Dejzi O’Doerti koja živi istom kraju gde i pripadnici ove bande kaže da se pomenuti gangsteri ponašaju tako da ostali stanovnici žive u strahu.

Ova banda je postala ozloglašena 2017. godine kada su izbacili rep video gde se hvale novcem koji su zaradili od prodaje droge i drugih kriminalnih aktivnosti.

O’Doerti je opisala jedan incidnet koji se nedavno dogodio. Njene životinje, pas i mačke, su se uznemirile jedne noći, a onda joj je otvorila vrata i videla policiju sa psima.

„Ulazi unutra“, rekao joj je policajac, nakon čega su pripadnici policije „odjurili dalje“, navodi ona, dodajući da „nikada tako nešto nije videla“.

Potom je saznala da je racija sprovedena u sklopu jedne policijske operacije u jugoistočnoj Engleskoj i da se ticala oružja. Tokom akcije uhapšeno je deset ljudi.

POGLEDAJTE JOŠ:

O’Doerti sada ističe da su meštani ovog naselja navikli da žive pored članova bande.

„Stalno čujete automobile, ljude koji puštaju glasnu muziku“, rekla je ona. Ističe da se oseća kao meta, posebno zato što je belkinja koja živi sama.

„U planu je da se ovo naselje ruši, te se ljudi ne zadržavaju dugo ovde. Nema više tog osećaja zajednice“, navela je ona.

Ističe da članovi bande targetiraju ljude koji imaju prazne sobe da im prodaju ili iznajme svoju imovinu. Navodi da su tako brojni domovi postali mesta kriminalnih aktivnosti i da to pogađa ljude koji u nekim normalnim okolnostima ne bi bili meta bandi.

Dejzi, koja ovde živi dve decenije, ističe da su dokazi nasilja svuda okolo i da jednom u naselju pronašla nož.

„Pokušala sam da ne gledam oružje, ali bilo je veliko. Pozvala sam policiju i oni su došli da ga pokupe“, navela je ona.

Ozloglašena banda

Tristen Aslani, koga britanski mediji označavaju kao najistaknutijeg člana ove bande, osuđen je na 25 godina zatvora zbog trgovine drogom i prekršaja u vezi sa vatrenim oružjem. Aslani je uhapšen nakon što je udario automobilom u prodavnicu u Krauč Endu nakon policijske potere.

Foto: Privatna arhiva

Nakon toga, policija je u njegovom automobilu pronašla 21 kilogram kokaina. Pored toga, pronašli su mitraljez Škorpion koji je sakrio Aslani i drogu vrednu šest miliona funti na imanju u Krauč Endu.

Banda je, inače, postala naširoko poznata, kada je počela da objavljuje snimke na društvenim mrežama. Prema navodima Muhameda Velija, istraživačkog novinara, slike na mreže su postavljene kako bi se uverila albanska omladina da su „ulice Velike Britanije popločane zlatom“. Pre nego što su njihovi nalozi uklonjeni 2018. godine, njihov Instagram nalog je imao 115.000 pratilaca, a njihov Fejsbuk 13.000.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare