Foto:EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Britanski medicinski žurnal BMJ objavio je da vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira da poveća testiranje na koronavirus do neverovatne brojke od 10 miliona dnevno.

Britanija planira da do početka sledeće godine sprovodi 10 miliona testova dnevno na koronu u okviru masovnog širenja nacionalnog programa testiranja, preneo je BMJ pozivajući se na zvaničnu dokumentaciju u koju su imali uvid.

Interna dokumenta vlade  pokazuju da je vlada spremna da izdvoji oko 130 milijardi funti  kako bi platila masovno testiranje u svrhu „podrške ekonomskoj aktivnosti i povratku normalnom životu“.

Pročitajte još

Operacija Munšot

Memorandum o takozvanoj Operaciji Munšot (Moonshot) u koji je BMJ imao uvid poslat je premijerki Škotske Nikoli Sturdžon i njenim ministrima i predviđa da bi sprovođenje tog plana Britaniju koštalo više od 100 milijardi funti.

U slučaju da program zaista bude sproveden, to bi značilo da bi cela populacija Ujedinjenog Kraljevstva mogla da bude testirana svake sedmice.

Plan predviđa i da se trenutni kapaciteti testiranja sa 350.000 dnevno povećaju na neverovatnih 10 miliona testova dnevno do prve polovine 2021. godine.

Obiljne primedbe

Odmah po objavljivanju ove vesti pojavili su se i oni koji smatraju da je taj plan uražen bez ikakvog konsulrovanja struke i da „potpuno ignoriše ogromne probleme sa postojećim programima testiranja i praćenja“ korone.

Na osnovu dokumenata u koji je magazin imao uvid, vlada će se u velikoj meri oslanjati na privatni sektor kako bi uspeli da sprovedu masovno testiranje.

Masovno testiranje kao bez od karantina

Masovno testiranje, koje će se sprovoditi na radnim mestima, koncertnim dvoranama, fudbalskim stacionima, ordinacijama, školama, apotekama i drugim lokacijama, je, kako se navodi, „prvi prioritet“ vlade Borisa Džonsona.

„Premijer je ovaj plan opisao kao jedinu nadu za izbegavanje drugog zatvaranja pre dolaska vakcine, što je nešto što zemlja sebi ne može da priušti“, navodi se u planu britanske vlade.

Plan zahteva tehnologiju kakva još uvek ne postoji

Masovno testiranje zahtevaće razvijanje, nabavku i operacionalizaciju tehnologija za testiranje koje trenutno ne postoje. Planove Borisa Džonsona prokomentarisao je Martin Meki, profesor javnog zdravlja u londonskoj Školi higijene, vodećeg svetskog centra za istraživanja javnog i globalnog zdravlja,

Meki navodi da ti planovi „opisuju vladu čije ambicije u mnogome premašuju sposobnosti realizacije“, prenosi Index.hr.

„Ovaj plan pokazuje nesputani optimizam, a zanemaruje enormne probleme s postojećim programima testiranja i praćenja. Fokusira se na samo jedan problem, a to je testiranje te ne govori baš ništa o tome što će se dogoditi s onima čiji test bude pozitivan“, rekao je on.