Foto: REUTERS/Marko Djurica

Pandemija korone okrenula je ceo svet naglavačke. Neki su se u tom rasulu snašli bolje, negi lošije.

Američki institut Pju sproveo je istraživanje u 14 zemalja o posledicama pandemije koronavirusa.

Stručnjaci instituta istraživali su koliko podršku grašani daju onima koji odlučuju o upravljanju epidemijom, osećaju li građani da im je korona promenila život, da li ih je podelila ili ujedinila…

Pročitajte još

Pokazalo se da su među 14 anketiranih zemalja Britanci bili najmanje impresionirani potezima svoje vlade vezano za koronavirus, odnosno samo njih 46 posto verovalo je da zemlja dobro rešava krizu.

Za razliku od njih, Danci su uvereni, njih 95 posto, da vlada radi dobar posao. U Švedskoj, koja se odlučila na drugačiji, opušteniji pristup koroni, 71 posto građana smatra da je vlada dobro obavila posao.

Vladi veruju i Nemci, njih 88 posto dok je francuski predsednik Emanuel Makron dobio podršku svega 59 posto građana.

Iako je situacija u Italiji u jednom trenutku bila alarmantna, sa ogromnim brojem smrtnih slučajeva, Italijani svoje lidere podržavaju – čal 74 posto. Za razliku od njih, Španci nisu mnogo oduševljeni reakcijom svoje vlade – svega 54 posto ih podržava.

Australijanske vlasti imaju 94 posto podrške, dok 53 posto Amerikanaca smatra da se SAD lose bori sa koronom.

A koliko nam je korona promenila život?

Dok 73 posto Danaca smatra da im se život nije promenio zbog koronavirusa, 71 posto Šveđana smatra da im se “život bitno promenio”, a njima se pridružuje i većina Italijana i Španaca. Za 61 posto Nemaca “nije se ništa bitno promenilo”.

U 12 od 14 anketiranih zemalja žene češće nego muškarci kažu da su se njihovi životi promenili zbog koronavirusa.

Podaci govore da su žene dodatno opterećene i na poslu i kod kuće. Žene širom sveta obično rade više “neplaćenih poslova” od muškaraca, kao što su briga o deci i kućni poslovi, a korona ih je sada dodatno opteretila zatvaranjem škola i vrtića te radom škola na daljinu.

U studiji se istraživalo i da li pandemija ke dovela do veće podele među građanima.

Za Dance nije bilo takvih problema. Njih 72 posto smatralo je da je zemlja ujedinjenija nego pre pandemije. Većina Šveđana (58 posto) imala je isto mišljenje.

Ispitanici u drugim zemljama bili su podeljeniji oko tog pitanja, osim u SAD-u, gde je 77 posto građana smatralo da je njihova zemlja dodatno podeljena zbog koronavirusa.

Jedna stvar oko koje se stanovništvo Evrope u najvećoj meri slaže je da bi “veća međunarodna saradnja potencijalno smanjila smrtnost od koronavirusa”.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar