Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Evropska unija u potpunosti podržava plan koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden, koji bi doveo do trajnog primirja u Pojasu Gaze, oslobađanja svih talaca i porasta humanitarne pomoći na tom području, saopštio je danas visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta, Borelj je naveo da EU ceni „odlučne napore SAD, Egipta i Katara u omogućavanju pregovora o okončanju rata u Pojasu Gaze, uz osiguranje bezbednosti Izraela“. Borelj je naglasio da je izgubljeno previše civilnih života.

Rafa Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Trajni prekid vatre hitno je potreban kako bi se obezbedila zaštita civila, bezuslovno oslobađanje svih talaca i kako bi se povećao dotok preko potrebne humanitarne pomoći u Gazu, s obzirom na produbljivanje humanitarne krize“, naveo je on.

Borelj je poručio da su mir i stabilnost na Bliskom istoku u interesu oba naroda, regiona u celini, ali i globalno.

„EU podstiče obe strane da prihvate i primene predlog u tri faze i spremna je da doprinese oživljavanju političkog procesa za trajni i održivi mir, baziran na rešenju s dve države, kao i da podrži koordinirane međunarodne napore za obnovu Gaze“, naglasio je Borelj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bajden je u petak izneo predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se do trajnog prekida vatre došlo kroz tri faze.
Predlog u prvoj fazi predviđa primirje od šest nedelja i povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze, oslobađanje nekih talaca, uključujući starije osobe i žene u zamenu za oslobađanje više stotina palestinskih zatvorenika.
U drugoj fazi bi, prema rečima Bajdena, došlo do razmene za sve preostale žive taoce, uključujući muške vojnike, a potom bi se izraelske snage povukle iz Gaze i time bi počelo trajno primirje.

Plan koji je izneo Bajden podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre „ozbiljno i pozitivno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare