Foto:EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Sud u Vatikanu osudio je bivšeg savetnika pape Franje, italijanskog kardinala Anđela Bećiju, na pet i po godina zatvora zbog više slučajeva pronevere i on je najviši crkveni zvaničnik kojem je ikada suđeno u Vatikanskom krivičnom sudu.

Suđenje je bilo usredsređeno na takozvani Londonski ugovor o imovini, koji se završio ogromnim gubicima za Katoličku crkvu, a ukupno je bilo optuženo deset osoba i svi su osuđeni po nekoj od tačaka optužnice.

Bećija je na suđenju negirao sve optužbe, a njegov advokat je najavio da će uložiti žalbu, prenosi BBC.

„Tvrdimo da je kardinal nevin. Poštujemo sud i presudu, ali ćemo se žaliti“, rekao je advokat Fabio Viljone.

Suđenje, koje je razotkrilo sukobe i intrige u najvišim vatikanskim krugovima, trajalo je dve i po godine.

Pre devet godina Vatikan je potrošio više od 200 miliona evra na kupovinu 45 odsto zgrade u londonskom Čelsiju, koja je pripadala robnoj kući Herod, a plan je bio da se ona pretvori u luksuzne stanove. Kasnije je u taj posao uloženo još 150 miliona evra.

Novac, čiji je deo bio namenjen za dobrotvorne svrhe, uplaćen je u fond koje je vodio italijanski finansijer Rafaele Minkione, sa sedištem u Londonu, koji je organizovao kupovinu. Nakon toga je Banka Vatikana konstatovala brojne nepravilnosti i usledila je racija vatikanske policije, koja je dovela do optužbi protiv Bećije, Minkionea i još osam osoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar