Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je izjavila da se Izrael mora pridržavati odluke Međunarodnog suda pravde (MSP), a da Hamas mora osloboditi taoce.

Najviši sud Ujedinjenih nacija nije u petak naredio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je tražio da Izrael preduzme sve mere da bi sprečio svoje snage da počine genocid u toj palestinskoj enklavi. Proces protiv Izraela za genocid pokrenula je Južna Afrika, koja je od Međunarodnog suda pravde tražila da naredi Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

Berbok je konstatovala da „Međunarodni sud pravde nije odlučio o glavnom pitanju, ali je naredio privremene mere. One su takođe obavezujuće po međunarodnom pravu. Izrael se mora toga pridržavati“.

„U isto vreme sud je razjasnio da su izraelske akcije usledile posle varvarskog terora (Hamsa) 7. oktobra i podsetio da Hamas takođe obavezuje međunarodno humanitarno pravo i mora konačno osloboditi sve taoce. Mi ćemo podržavati to svom svojom moći, kao i meru naređenu Izraelu da hitno omogući više huminatarne pomoći Gazi“, rekla je nemačka ministarka.

***

BONUS VIDEO – Global fokus: Hoće li bliskoistočno „bure baruta“ eksplodirati?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar