Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Džozef Bajden odustao je od kandidature na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji.

Džo Bajden je ovu odluku saopštio nakon nedelja pritiska da se povuče iz izborne trke, a koji su došli do izražaja nakon njegove debate sa kandidatom Republikanske partije Donaldom Trampom.

„Bila mi je najveća čast u životu da služim kao predsednik SAD-a. Iako je bila moja namera da tražim reizbor, verujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram na ispunjavanje mojih dužnosti kao predsednika do kraja mog mandata“, naveo je Bajden u pismu koje je objavio na društvenoj mreži Iks.

Džozef Bajden je naveo i da će se krajem ove nedelje obratiti javnosti.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da me budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za veru i poverenje koje si mi dao. Danas verujem u ono što sam uvek imao: da ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo SAD“, napisao je Bajden u pismu.

Bajden je naveo da tokom njegovog mandata Amerikanci ostvarili veliki napredak kao nacija.

„Danas imamo najjaču ekonomiju na svetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije“, dodao je Bajden.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Prvi put da je američki predsednik odustao od reizbora u nekoliko decenija

Povlačenje Bajdena iz predsedničke trke dolazi nakon nedelja zabrinutosti oko izdržljivosti i mentalnih sposobnosti 81-godišnjeg predsednika.

Bilo je i dosta skepticizma u pogledu njegove sposobnosti da efikasno vodi kampanju protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa i upravlja zemljom još četiri godine. Bajdenova odluka će takođe verovatno pokrenuti pitanja o njegovoj sposobnosti da obavlja predsedničke dužnosti do kraja svog mandata, piše CNN.

Ovo je prvi put da je američki predsednik odustao od reizbora u poslednjih nekoliko decenija, a pre njega je Lindon Džonson odlučio da ne traži drugi puni mandat 1968. godine.

To je ujedno i najnoviji šokantan razvoj događaja u žestokoj političkoj kampanji koja je uključivala i pokušaj pokušaja ubistva Trampa.

***

BONUS VIDEO – Bajden izolovan, vreme curi, kad napušta kampanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare