Džo Bajden Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Džo Bajden obraća se iz Bele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Obraćajući se novinarima, Bajden je današnji dan opisao kao „tragičan dan“ za zemlju i rekao da je odluka „veoma svečan trenutak“.

„Zdravlje i život žena u ovoj naciji su sada ugroženi. Verujem da je Ro protiv Vejda bila ispravna odluka u pogledu ustavnog prava i primene osnovnog prava na privatnost i slobodu“, kazao je Bajden.

On je okrivio bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za odluku Vrhovnog suda SAD i dodao da je presuda „ostvarenje ekstremne ideologije“ i opisao je kao „tragičnu grešku“ suda.

„Prema mom mišljenju, sud je uradio ono što nikada ranije nije učinjeno, izričito je oduzeo ustavno pravo koje je toliko fundamentalno za toliko Amerikanaca“, kazao je Bajden.

Bajden je rekao i da će učiniti sve što može da zaštiti prava žena, i tvrdi da će njegova administracija zaštititi pristup ženama putovanjima zbog abortusa i lekova.

On takođe napada one koji žele da pretražuju ženske ormariće sa lekovima ili prate njihovo kretanje pomoću aplikacija.

„Političari ne mogu da se mešaju u odluke koje treba da se donose između žena i njihovog lekara“, dodaje on.

Nakon što je procureo nacrt odluke i kada se pokazalo da će Vrhovni sud verovatno poništiti Ro protiv Vejda, Bajden je izjavio da je „pravo žene na izbor fundamentalno“.

***

BONUS VIDEO: Bajden pao sa bicikla

Tagovi