Donald Tramp
Donald Tramp Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp na Foks njuzu je prokomentarisao je odluku Vrhovnog suda koji je poništio presudu staru 50 godina koja je pobačaj legalizovala u celoj zemlji. Povodom te odluke, koja je izazvala buru kako u američkoj tako i svetskoj javnosti, građanima će se obratiti predsednik Džo Bajden.

„Bog je doneo odluku“, rekao je Tramp, koji je za vreme svog mandata imenovao tri konzervativne sudije u Vrhovni sud.

„Ovo je poštovanje ustava i vraćanje prava koja je odavno trebalo dati“, rekao je on i dodao da će odluka sa pravom biti na pojedinim saveznim državama.

Podsetimo, Vrhovni sud SAD je ukinuo savezno ustavno pravo na abortus. Ubuduće će svaka država pojedinačno odlučivati o legalnosti abortusa. Skoro polovina država je već usvojila ili će doneti zakone o zabrani abortusa, dok su druge donele stroge mere kojima se reguliše postupak.

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthooda, zdravstvene organizacije koja pruža usluge pobačaja.

Na presudu je reagovao i bivši predsednik SAD-a Barak Obama rekavši da su napadnute osnovne slobode miliona Amerikanaca.

Američki predsednik Džo Bajden obratiće se javnosti povodom odluke Vrhovnog suda SAD kojom se ukida savezno ustavno pravo na pobačaj u 18:30 po našem vremenu (12:30 po Vašingtonskom).

***

BONUS VIDEO: Tramp čita imena dece poginule u pucnjavi u Americi


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram