Foto: BRETT COOMER / AFP / Profimedia

Pre skoro 21 godinu, Andrea Jejts šokirala je Ameriku priznanjem da je udavila svoje petoro male dece u kadi u njihovoj kući u predgrađu Hjustona 20. juna 2001. godine.

Jejts, koja je tada imala 37 godina, patila je od teške postporođajne depresije, postporođajne psihoze i šizofrenije. Prema sudskom svedočenju, ona je čekala da njen muž Rasti ode na posao. Kada je otišao, počela je da davi svoju decu jedno po jedno.

Nakon što je udavila decu, više puta je zvala hitnu, a zatim pozvala svog muža i rekla mu da se vrati kući s posla.

Jejts je optužena za pet ubistava. Suđenje majci koja je ubila decu 2002. godine postalo je glavna vest u svim medijima, a emitovano je i uživo.

Foto: Privatna arhiva

Ali. uprkos činjenici da je Jejts priznala ubistva, složen slučaj je imao nekoliko obrta.

Tužilaštvo se zalagalo za smrtnu kaznu i prvenstveno se fokusiralo na žrtve: Noa (7); Džon (5); Pol (3); Luk (2) i Meri (6 meseci). Ali odbrana je tvrdila da su njena depresija i psihoza doveli do toga da ubije svoju decu, i tvrdila je da joj je potrebno intenzivno lečenje mentalnog zdravlja, a ne zatvaranje.

Njen muž Rasti, u početku joj je pružao podršku.

„Ona je volela tu decu“, rekao je on gomili medija 2001. Kasnije se razveo od nje i ponovo se oženio.

Porota ju je 2002. osudila za teško ubistvo, ali na doživotni zatvor sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon 40 godina. Njeni advokati su uspešno uložili žalbu na slučaj i presuda je poništena. Nakon ponovljenog suđenja 2006, Jejts je proglašena nevinom zbog psihičkog stanja.

Foto: BRETT COOMER / AFP / Profimedia

Od januara 2007. godine, Jejts se nalazi u Državnoj bolnici Kervil, mentalnoj ustanovi u Kervilu u Teksasu. Iako je zadržana u mentalnoj ustanovi pre više od 15 godina, Jejtsova može da se podvrgne pregledu svake godine da vidi da li je sposobna da napusti ustanovu.

Sada ima 57 godina i svake godine odlučuje da se odrekne svog prava da bude puštena. Magazin Pipl potvrđuje da ona nikada nije bila podvrgnuta pregledu, već je odlučila da nastavi lečenje. Detalji njenog lečenja nisu objavljeni.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ona je tamo gde želi da bude. Gde treba da bude“, rekao je njen branilac Džordž Parnam za ABC Njuz prošle godine.

Parnam je ranije rekao za Pipl da Jejts „tuguje za svojom decom“ svaki dan, često gledajući kućne video snimke dece koju je ubila. Takođe provodi vreme praveći kecelje, kartice i poklone u zanatskoj sobi i anonimno ih prodaje. Novac ide u dečiji Memorijalni fond, koji su osnovali Parnham i njegova supruga Meri, a posvećen je mentalnom zdravlju žena, posebno mentalnom zdravlju posle porođaja.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar