Foto: Marcio Machado / Zuma Press / Profimedia

Američka ambasada napisala je tvit povodom finansijske situacije u Republici Srpskoj, navodeći da se taj entitet samo na Banjalučkoj berzi u poslednih godinu i po zadužio za više od 1,1 milijardu KM (563,5 miliona evra). Ambasada stoga postavlja pitanje: "gde je nestao sav taj novac?"

“Vlada Republike Srpske se u poslednjih 18 meseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1,1 milijardu KM, što je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada RS uzela, a za koje uslovi nisu javno objavljeni“, navodi ambasada u svom tvitu, prenosi N1.

Dodaje:

„Dakle, ako je Vlada RS-a ipak završila sa deficitom i i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gde je nestao sav taj novac?”, navodi se u objavi američke ambasade.

Kako piše N1 Sarajevo, Vlada RS se u prethodna dva meseca na berzi zadužila preko 350 miliona maraka (više od 179 miliona evra), najviše kroz emisiju vrednu 210 miliona maraka (107,6 miliona evra), sa kojom je pokrila rupu nastalu plaćanjem obaveza prema Bečkoj berzi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare