Nevreme i Foto:Dragan Mujan/TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/Matija Habljak/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia/TANJUG/ FOTO STA/ Deniel Novakovic

Snažno nevreme je u sredu nanelo ogromnu materijalnu štetu i odnelo više života u mnogim državama u regionu. Superćelijska oluja je trajala u proseku oko sat vremena, a njen glavni "adut" - jak orkanski vetar nosio je sve pred sobom, lomio prozore i krovove, bacao kontejnere, čupao drveće i obarao kranove. Stanovnici Zagreba, Ljubljane, Beograda i Banjaluke tvrde da nikada nisu videli ništa slično, što dokazuju i apokaliptični snimci i fotografije nastali u ovim gradovima.

„Crni oblaci“ svoj put ka Srbiji započeli su iz Slovenije, koja se prva našla na udaru superćelijske oluje. Naime, već u utorak uveče u ovoj državi na severu balkanskog poluostrva pojavili su se izveštaji o jakom vetru koji je odneo nekoliko krovova, oborio stabla i odneo materijal, a na pojedinim mestima došlo je i do prekida napajanja električnom energijom.

Foto:TANJUG/ FOTO STA/ Deniel Novakovic

Situacija je bila najkritičnija u Bohinju i Kobaridu, te Celju i Beloj Krajini. U Črnomlju su zabeleženi udari vetra preko 100 kilometara na sat. Među nižim područjima, najjači udar olujne kiše, čak 120 kilometara na sat, izmeren je u Tolminskom.

Situacija se dodatno pogoršala tokom narednog dana, a u oluji je stradala i jedna osoba. Na Bledu je poginuo strani državljanin (32) kada je drvo palo na njega, dok je druga, starija osoba, koja se u tom trenutku nalazila sa žrtvom teško povređena i prebačena helikopterom u najbližu zdravstvenu ustanovu. Nesreća se dogodila pored jezera na pešačkoj stazi između Vile Bled i Zaka.

Foto: Marko Korosec/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Takođe, nekoliko osoba je teže povređeno, uključujući porodicu koja je boravila u kampu Forest Camping kada je grom udario u zemlju u blizini šatora u kom su boravili. Dva člana porodice, čiji identitet još uvek nije poznat, prevezena su u Opštu bolnicu Celje, nalaze se u stanju šoka i zadobili su lakše povrede.

Pored njih, u kolibi na Triglavu u Sloveniji zarobljeno je oko 90 planinara, među njima su slepe i slabovide osobe. Usred nevremena sa jakim vetrom veliki broj stabala pao je na put koji je sada neprohodan. Gorski spasioci iz Mojstrane su u večernjim satima uspeli da dođu do kolibe, a planinari su snabdeveni hranom i lekovima.

Foto: Gorska služba Slovenije

U sredu predveče stigla u Zagreb

U popodnevnim časovima u sredu, oluja je stigla i u ostale države regiona. Iako su neki verovali da će se njen intezitet smanjiti, to se nije dogodilo.

Foto:Matija Habljak/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia

Štaviše, nevreme je u Hrvatskoj odnelo tri života.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENIČAR/ bg

Kako prenose tamošnji mediji, dvoje ljudi stradalo je u Zagrebu, dok je jedna osoba izgubila život u Slavoniji. Uz to, tokom intervencije je prirodnom smrću preminuo vatrogasac u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Foto:Matija Habljak/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia

Vatrogasci i spasilačke službe imali su pune ruke posla tokom čitavog dana, hrvatska vatrogasna zajednica saopštila je da je u Hrvatskoj zabeleženo 1.507 intervencija u kojima je učestvovalo 3.865 vatrogasaca sa 1.604 vozila, a podaci o broju intervencija neprestano se povećavaju. Vatrogasci rade na uklanjanju stabala, granja, crepova sa saobraćajnica, kao i na saniranju krovova i dimnjaka.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/ bg

U Zagrebu je zabeleženo 220 tehničkih intervencija u kojima je učestvovalo oko 660 vatrogasaca sa 200 vatrogasnih vozila.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ bg

Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.

Pročitajte još:

I u ostalim regionima je oluja napravila ozbiljna probleme, u Karlovačkoj opštini zabeležena je 171 intervencija u kojoj je učestvovalo oko 249 vatrogasaca sa 192 vatrogasna vozila.

U Sisačko-moslavačkoj opštini zabeležene su 124 intervencije u kojima je učestvovalo oko 310 vatrogasaca sa 156 vatrogasnih vozila.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, u Brčkom je jedna osoba stradala u razornim olujama, dok je u ostatku zemlje zabeležena samo materijalna šteta. Nevreme nije pogodilo Crnu Goru.

BONUS VIDEO Oluja obara Kran