Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; AFP; Aris Messinis / AFP / Profimedia; UKRINFORM / Avalon / Profimedia;

U svom televizijskom obraćanju, predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je niz novih informacija o ratu u Ukrajini, ali je i i iskoristio priliku da napomene da zapad ima za cilj da uništi njegovu zemlju. Naveo je i da je neophodno doneti hitnu odluku da se zaštiti narod u „oslobođenim zemljama“. Ovo su pet ključnih poruka njegovog govora.

Delimična mobilizacija

Kao jedna od glavnih stvari koju je danas Putin najavio, izdvaja se delimična mobilizacija.

Naime, reč je o regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo.

Prema rečima načelnika Odeljenja za odbranu, delimična mobilizacija je pre svega potrebna za kontrolu linije odbrane od 1000 kilometara i oslobođenih teritorija.

Foto: Tanjug/Russian Presidential Press Service via AP

Kako je ranije objasnio ruski predsednik Vladimir Putin, Rusi koji su delimično mobilisani dobiće iste garancije i isplate kao i vojnici po ugovoru.

„Želeo bih da istaknem da će građani Rusije, pozvani na vojnu službu po mobilizaciji, dobiti status, isplate i sve socijalne garancije vojnih lica koja služe po ugovoru“, rekao je on u televizijskom obraćanju.

„Državljani Rusije koji se nalaze u rezervnom sastavu podležu regrutaciji, nema govora o bilo kakvoj mobilizaciji studenata, vojni obveznici ne podležu mobilizaciji“, rekao je ministar odbrane, Šojgu.

Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto:Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Kako je saopšteno, zaposleni u preduzećima ruskog vojno-industrijskog kompleksa dobiće odlaganje poziva za mobilizaciju.

Predsednik Rusije je i da mobilizacija stupa na snagu na danas.

„Ne blefiram!“

Govoreći o teritorijalnom integritetu Rusije, ali i nuklearnom oružju, Putin je svetu poslao jasnu poruku.

„Kada je ugrožen teritorijalni intergritet, Ruska federacija koristi sva dostupna sredstva. To nije blef“, istakao je on.

Potom, prvi čovek Rusije zapretio je „onima koji pokušavaju da ucene Rusiju nuklearnim oružjem“.

Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN

„Oni koji pokušavaju da nas ucene nuklearnim oružjem treba da znaju da i ruža vetrova može da se okrene u njihovom pravcu“, rekao je ruski predsednik.

Vojni cilj nepromenjen

Na samom početku rata u Ukrajini, Rusija je saopštila da je njen cilj denacifikacija i demilitarizacija cele Ukrajine.
Sredinom aprila, iz Moskve je saopšteno da je prvi deo vojne operacije završen i da se kreće na Harkovsku oblast.

Poslednjih nedelja, Ukrajina je uspela da stavi pod svoju kontrolu delove Harkovske oblasti, ali i jedno selo u Lugansku.

Putin je sada saopštio da vojni cilj ostaje nepromenjen – denacifikacija i demilitarizacija.

Rusija otkrila svoje gubitke

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je izgubila 5,937 vojnika, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

PROČITAJTE JOŠ

To je prvi put da je Rusija otkrila svoje gubitke u Ukrajini od marta meseca.

Takođe, Šojgu je rekao da je Ukrajina izgubila 61,207 vojnika od početka „specijalne vojne operacije“, kako Kremlj naziva invaziju na tu zemlju. Sa druge strane, Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila skoro 55.000 vojinika od 24. februara do danas.

Koliko rezervista će biti mobilisano

I ministar odbrane Šojgu potvrdio je Putinove reči o mobilizaciji, ali i ponudio dodatno objašnjenje. Naime, Šojgu kaže da će ukupno 300.000 ruskih rezervista biti regrutovano.

Međutim, on je istakao da Ruska Federacija na raspolaganju ima znatno veći broj ljudi, ali da zasad nije potrebno njihovo učešće u ratu u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Svi pokušaji atentata na Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi