Aleyna Ölmez Turska zemljotres Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Spasioci su odbili da odustanu od potrage za bratom devojčice koja je pronađena živa u ruševinama njihove kuće deset dana nakon razornog zemljotresa u Turskoj. Alejna Olmez (17) bila je neverovatnih 248 sati bez hrane i vode pre nego što je u četvrtak izvučena iz ruševina svog porodičnog stana.

Tela njene majke Birgul i oca Čengiza pronađena su blizu nje, ali njen sedmogodišnji brat je nestao u ruševinama stambenog bloka Atabei u četvrti Kaiaba u Kahramanmarasu.

Mejl onlajn je bio svedok mračnih scena dok su timovi za potragu i spasavanje nastavili da istražuju urušeni blok od osam spratova kako bi pronašli bilo kakav trag njenog brata ili drugih žrtava.

Spasioci su nastavili da izvlače tela iz ruševina pre nego što su smeštena u crne vreće za leševe i odvezena kolima hitne pomoći.

Član turske Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) na licu mesta rekao je: „Nastavljaju. Oni traže dečaka“.

Aleyna Ölmez Turska zemljotres Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Priča o Alejninom neverovatnom opstanku protiv svih izgleda, držana je kao svetionik nade da su drugi možda i dalje živi pod gomilom betona betona dok je zvanični broj poginulih u zemljotresu i njegovim naknadnim potresima porastao na više od 46.000 ljudi u Turskoj i Siriji.

Dok se Alejna oporavljala u bolnici, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan lično je pozvao njene rođake da im iznese pohvale za njeno spasavanje i saučešće zbog gubitka njenih roditelja.

Spasioci su rekli kako su pronašli Alejnu u sobi koja je nekako ostala uglavnom netaknuta dok su se drugi stanovi rušili oko nje. Čudom je samo zadobila frakturu karlice, modrice na stopalu i manje ogrebotine kada se zemljotres dogodio.

Dramatične slike na mestu događaja pokazuju kako se blok iznad male džamije urušio u gomilu drobljenog betona i uvrnutih metalnih šipki.

Aleyna Ölmez Turska zemljotres Foto:Mehmet Kaman / AFP / Profimedia

Meštani su osudili graditelje 35 godina starog bloka koji se srušio, dok su ostale slične stambene zgrade pored njega ostale da stoje.

Resul Sahin je na društvenim mrežama napisao: „Sramota za onog ko je izgradio zgradu, postala je grob za one koji su tako dugo živeli“.

Navodi se da je oko 55 stanovnika bloka pobeglo samo nekoliko sekundi pre nego što se blok srušio u zemljotresu nešto posle 4 sata ujutru u ponedeljak prošle nedelje.

Ali još 85 ljudi, uključujući Alejnu i njenu porodicu, bilo je zarobljeno, a većina njih je očigledno bila zgnječena na smrt.

Rečeno je da su spasioci uočili njene noge i shvatili da je živa nakon što su ih videli kako se kreće u rupi koja je iskopana u ruševinama.

Izvučena je do kola hitne pomoći dok su njeni rođaci plakali od olakšanja i grlili one koji su je spasili. Na pitanje kako se oseća, Alejna je rekla: „Hvala. Dobro sam, hvala Bogu“.

Aleyna Ölmez Turska zemljotres Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Opisujući kako nije imala hranu ni piće, dodala je: „Nisam imala ništa. Morala sam da provodim vreme sama“.

Njena tetka Guler Duman koja će se sada brinuti o njoj rekla je: „Srećni smo, hvala Bogu, nadam se da ćemo biti još srećniji kada joj bude potpuno bolje“.

„Hvala Bogu, naše molitve su uslišene. 11 dana smo se molili Alahu, hvala Bogu, uspeli smo da se okupimo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Alejna je prvobitno prebačena u Univerzitetsku bolnicu Sutcu Imam u Kahramanmarašu, blizu epicentra zemljotresa. Kasnije je prebačena u bolnicu u Ankari gde se očekuje da će se potpuno oporaviti.

Dr Cengiz Dilber, pedijatar koji je lečio Alejnu u Kahramanmarašu, rekao je: „Ona je veoma otporna devojka. Alejna je bila sasvim druga priča za nas“.

Drugi lekari su rekli da je „izvanredno“ to što se činilo da je izbegla ozbiljno oštećenje bubrega nakon što je deset dana bila bez vode.

BONUS VIDEO: Hataj u ruševinama – snimci dronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar