Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Roditelji mladića ubijenih u kafiću „Panda“ 1998. godine u Peći zatražili su još jednom ispred Predsedništva Srbije u četvrtak uveče da ih primi lično predsednik Aleksandar Vučić. Oni traže samo što je obećano više puta – sastanak sa predsednikom, ali sve je ostalo na obećanjima. Kako kažu sami, sve je na obećanjima, dok je njihova bol i dalje tu, ali i tu je i nada da se sazna šta je sa njihovim sinovima.

Otac ubijenog mladića u kaficu „Panda“, Lazar Obradović ističe za Novu da porodice žive svoju bol kako umeju i čekaju istinu, kakva god ona bila.

„Mi smo imali dva javna obećanja, puno puta smo se obraćali predsedniku, ali od toga ništa nije bilo. Njegovo zadnje obećanje bilo je 11. februara i eto nije ispunio. Očigledno da se iza svega toga krije neki razlog, o kojem možemo samo da nagađamo jer dokaze nemamo. Ili ne sme to da izađe u javnost ili on nema šta da nam kaže. Mi živimo svoju bol kako znamo i umemo i čekamo istinu, kakva god ona bila“, kaže Obradović za Novu i dodaje:
„Ako vam najodgovorniji čovek u zemlji kaže da ima neka saznanja, očekujem da nam to i kaže. Samo nam to treba. Mi želimo istu, kakva god da je“, jasan je naš sagovornik.

Foto: Nova.rs

Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislavu, podsetio je na obraćanje predsednika Vučića 7. marta ove godine da će porodica stradalih momaka biti primljena na razgovor ove godine, ali da do današnjeg dana sve je na obećanjima.

„Mi znamo da se njegova reč ceni i poštuje, to smo naveli i u tom zahtevu. Verujemo da nismo primljeni jer je zauzet prioritetnim obavezama, međutim nema teže stvari nego izgubiti sinove na način na koji smo mi izgubili. Očekivali smo da će nas primiti, bila su obećanja u decembru 2022. godine iz Sekretarijata predsednika da je dovoljno da pošaljemo dopis da će nas primiti. Nažalost, od tada niti usmeno niti pismeno ništa nismo dobili“, ističe Ristić.

Ristić još jednom napominje da on razume sve obaveze predsednika, ali da je bilo dovoljno vremena da primi članove porodice stradalih mladića, kada je već to izjavio.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Računali smo na to, da će odvojiti barem onoliko vremena koliko je primereno našem bolu, ali i njihovim obavezama. Roditelji imaju pravo da znaju ko je ugasio živote naših sinova. To je pravo, ali i obaveza države Srbije. Srbija mora da se suoči sa istinom – šta se desilo te kobne noći 14. decembra 1998. godine“, zaključio je je Ristić.

Sa druge strane, Zvonimir Gvozdenović ne gaji iluzije da će ih predsednik primiti.

PROČITAJTE JOŠ

„Ne očekujem. Za razliku od kuma (Ljubomir Ristić), jer prava adresa nije predsednik, već tužilaštvo. Potpuno sam razočaran u tu instituciju, ne očekujem više ništa posle toga. Isto takk moram da kažem, to je neko stopirao dole. To su službe i svima je to jasno“; jasan je Gvozdenović.

Podsetimo, Pre 25 godina, 14. decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića „Panda“, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).
Vladimir Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je na TV Pink rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je „gotovo siguran“ da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da ne postoje dokazi i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

****

BONUS VIDEO: Rada Trajković o ubistvu srpskih mladića u kafiću „Panda“ – Vučić je dužan odgovora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare