Burna rasprava vodila se na današnjoj sednici Skupštine Srbije između premijerke Ane Brnabić i poslanika Dveri Boška Obradovića, Ivana Kostića i Borka Puškića, u kojoj je predsednica Vlade nazvana "gospodinom" nakon što je ovaj pokret okarakterisala kao neofašistički. Rasprava je završena tako što je poslanicima Dveri predsednik parlamenta Vladimir Orlić izrekao opomene.

Nakon rasprave sa predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Ana Brnabić je rekla:

„Meni je jasno kakav ste vi pokret i kakva je vaša životna filozofija, neofašistička doduše, s kojom se ja duboko ne slažem i nikada nije prolazila u Srbiji. Koliko god cokćete, to je politika čistih gena i to je fašizam i rasizam, ne znam zašto odmahujete glavom pošto je predsednik vaše stranke rekao da je to fašizam i rasizam. Vi pičate o mladima, o natalitetu o domaćim kompanijama a onda pitate zašto digitalizacija. To je ulaganje u naše mlade ljude“ rekla je Brnabić i dodala da nije sigurna da je tim mladim ljudima „čist srpski gen i da su se možda nekad ukrštali sa Mađarima, Špancima…“.

Ana Brnabić i Siniša Mali Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zatim je govoreći o ulaganju u zdravstvu i pomoći porodicama i majkama, dodala:

„Verujem da kad biste vi došli na vlast vi biste to uslovili srpski genom, pa ona majka koja bi ne daj Bože zatrudnela sa nekim iz inostranstva, ne bi mogla da se kandiduje za roditeljski dodatak, pomoć porodici, izdvajanje za novorođenu decu. Znajući naš narod nikada nećete moći da odlučujete o ovim stvarima“, rekla je Brnabić.

Zatim je reagovao poslanik Dveri Borko Puškić, nazvavši Brnabić „gospodinom premijerom“.

„Ukazujem na povredu poslovnika član 109, gde su se upotrebljivali uvredljivi izrazi od gospođe premijera ili gospodina premijera Republike Srbije. Naime, ona je jako krupnu glorifikaciju upotrebila da smo mi neofašistički pokret…“, rekao je Puškić.

Reagovala je potpredsednica parlamenta Snežana Paunović, koja je u tom trenutku predsedavala sednicom.

„Ako reagujete na uvredu, onda ne smete da uzvratite uvredom“, rekla je Paunović i Puškiću isključila mikrofon.

Onda su se u raspravu uključili i lider Dveri Boško Obradović, kao i potpredsednik Ivan Kostić.

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Građani Srbije, tradicionalna Srbija je uvređena da mi u trećem mandatu imamo na mestu predsednika Vlade Anu Brnabić. To je sramota za našu istoriju i tradiciju, uvreda za sve hrišćansko i tradicionalno. To je pljuvanje i ponižavanje svega onoga što je nama sveto“, rekao je Obradović.

Burna rasprava sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem završila se izricanjem opomena poslanicima Dveri.

Bošku Obradoviću su izrečene dve opomene, a Kostiću i Puškiću po jedna.

BONUS VIDEO: Poslanik Dveri: Gospođa premijer ili gospodin premijer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare