Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić rekla je da je Skupština juče ličila na divlji zapad.

„Vi ste izvršili pravno nasilje, uskratili ste nama kao poslanicima našu zakonodavnu nadležnost, nažalost dozvoljavajući nekim takozvanim novinarima da u ovoj sali snimaju spotove za svoje programe, a nama zabranjujete da radimo“, rekla je Tepić aludirajući na spot za emisiju voditeljke Pinka Jovane Jeremić, koji je snimljen u sali Skupštine Srbije.

Pročitajte još...

„Juče je ova skupština ličila na divlji zapad. Trčali su zakazivači dva bulevara dalje da u staru pisarnicu stare Narodne Skupštine predaju saziv za ovu sednicu, a ne ovde u suterenu gde su predstavnici opozicije sasvim uredno čekali da predaju naše predloge. Šta je sledeće, hoćemo imati pokretnu pisarnicu kao kombi Gorana Vesića, pa da vas jurimo po parkingu“, upitala je Tepić.

Ona je objasnila da kada krene Skupština, predlaže se dnevni red i to obično čini ili vlada ili vlast, ali i da opozicioni poslanici imaju pravo da predlože svoje zakone, a da po poslovniku imaju pravo tri minuta da govore javno o njima jer misle da su bolja rešenja.

Poslanicima vlasti je to opterećenje jer dok traje utvrđivanje dnevnog reda mora da se drži kvorum i svi poslanici režima moraju da sede „zalepljeni za klupe“ i ne smeju da mrdnu, da imaju repliku i moraju da ćute i slušaju opoziciju bez prava da išta kažu dok opozicija obrazlaže zakone jer čim padne kvorum pada i sednica.

„Oni to nit’ žele da slušaju, nit’ žele da to čuju građani Srbije“, rekla je šefica poslaničke grupe Ujedinjenih.

Ona je naglasila da su sve dosadašnje sednice u novom sazivu održavane po hitnom postupku, od danas do sutra. „Pitala sam Orlića šta je sledeće, znam da mogu da otvaraju i druge pisarnice. Šta je treće, hoće li da izmisle i treću pisarnicu, kao onaj Vesićev kombi što je bio, da se jurimo po parkingu. Čekamo sa nestrpljenjem da vidimo koji je sledeći manevar“, rekla je Tepić.

Povodom najave vlasti da su u budžetu najvažnije stavke očuvanje životnog standrada, infrastruktura i energetika, Tepić navodi da Ujedinjeni sa druge strane podovlače tri stvari važne za građane – da inflacija i dalje divlja, da ne postoji povećanje plata i penzija da će uskoro verovatno građani samo gledati hranu, da je potpuni kolaps energetskog sistema zbog nestručnog upravljanja elektroenergetskim sistemom. „Treća stvar je da državna kasa prazna i vidimo da je u toku prekomerno zaduživanje, govoto osam milijardi evra će da nas zaduži vlast u 2023“, dodala je.

„Ono što je dodatno važno za prekomerno zaduživaje osim što ne znamo gde su nas i koliko zadužili, ono što znamo je da će se za golubački deo puta izdvojiti zaduživanje kod Komercijalne NLB banke po komercijalnoj komati od preko 8 podsto, koja će varirati, da bi zaposlili Kineze kao izvođače, a kao podizvođače vidimo čuveni Inkop Zvonka Veselinovića i Milana Radojičića, koji su već planirani na tom poslu“, kaže Tepić.

Pitanje Orliću zbog čega je dozvolio Jovani Jeremić da snima spot u parlamentu, postavio je i poslanik DS Srđan Milivojević, a predsednik Skupštine odbio je da odgovori direktno na ovo pitanje

To ste vi nešto hteli da snimate spotove pa vam je uspelo ili nije uspelo? Nisam razumeo. Hteli ste ništo da snimate? Obavestite Sekretarijat kao što se to inače radi u skladu s našim pravilima, pa ako ništa nije sporno, možda će vam biti omogućeno“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić o razlozima zašto neće glasati za budžet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar