Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel postignuta saglasnost da dijalog sa Beogradom dalje treba da vodi vlada. Prištinski portal "Zeri" objavio je da su se Merkel i Kurti saglasili da bi dijalog trebalo da se vodi uz posredovanje Evropske unije, a bez učešća SAD.

Kurti je na svom Tviter profilu napisao da je sa Merkelovom razgovarao o situaciji borbe sa koronavirusom, procesu evropskih integracija i dijalogu sa Beogradom.

„Složili smo se da bi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa i uklanjanju svih necarinskih barijera dalje trebalo da vodi vlada“, naveo je Kurti.

Dodao je da pozdravlja angažman kancelarke Merkel u ovom procesu koji bi, kako kaže, trebalo da bude okončan sporazumom o normalizaciji odnosa i rešavanju svih pitanja „između dveju strana“.

„Zeri“ je objavio da su se Kurti i nemačka kancelarka saglasili da dijalog treba da ostane pod okriljem Evropske unije u trenutku kada „administracija Donalda Trampa otvoreno zagovara ideju o razmeni teritorija“.

Sagovornici su ocenili da SAD pokušavaju da preuzmu vodeću ulogu u dijalogu „dveju susednih država o mogućem sporazumu iako Srbija odbija da prizna Kosovo u postojećim granicama“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram