Dragana Rakić, Zoran Lutovac, Borislav Novaković, Miroslav Aleksić Skupština Srbije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Narodni poslanik i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković kaže da veruje da će se nastaviti skupštinska sednica o predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, nakon što je danas prekinuta jer nije bilo kvoruma. On naglašava da je u sali bilo dvoljno poslanika, ali da nisu očitane sve njihove kartice.

Sve informacije sa današnje sednice pratite na našem BLOGU UŽIVO.

Na početku redovnog skupštinskog zasedanja, predsedavajuća Ana Brnabić konstatovala je da nema kvoruma.

U Skupštini Srbije je 67 poslanika, nema većine i u ovom trenutku ne postoje uslovi za rad, rekla je Ana Brnabić. Brnabić je prekinula sednicu do 11.10 kako bi se obezbedio kvorum.

U izjavi za Novu, Borislav Novaković oz redova NPS, kaže da je reč o proceduralnoj grešci.

„Kada je Brnabić rekla da se izvade kartice, odnosno da se ponovo stave, imam utisak da sistem nije bio resetovan u tom momentu. Imali smo jednu krajnje čudnu situaciju gde u sali sedi dovoljan broj poslanika, ali očito sistem nije očitao sve kartice. Ovaj gest nije poruka opoziciji, već građanima Srbije. Oni daju do znanja da ih ne interesuje tema litijuma i da ne žele da razgovaraju, time ignorišu većinski stav građana Srbije koji je u svim istraživanjima javnog mnjenja protiv rudarenja litijuma“, rekao je Novaković.

PROČITAJTE JOŠ

Sagovornik Nove ocenio je da je ovo ružan i bahat gest SNS prema građanima Srbije koji očekuju ovu skupštinsku raspravu.

„Ovo je pokušaj da se izbegne razgovor o ovoj temi, jer u SNS nije nepoznato da je većinski stav građana Srbije protiv rudarenja. Verujem da će se sednica nastaviti. Bilo je logično da Ana Brnabić zatraži da se kvorum utvrdi još jednom, a ne da zbrza. Ona je izvela formalno pravni manevar u momentu kada sistem nije resetovan, kako bi se dobila nerealna slika između broj koja sedi u sali i onog čije su kartice očitane“, kaže Novaković.

Podsetimo, pozicija je inicirala predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma.

Zakon je potpisalo 86 poslanika Ekološkog ustanka, grupe Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije, grupe Mi snaga naroda – prof. dr Brnaimir Nestorović, kolicije NADA, MI – Glas iz naroda, Srbija centar, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i samostalni poslanici Ana Oreg, Šaip Kamberi i Ahmendin Škrijelj.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare