Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Teško da će iko uspeti da odgonetne kako je Aleksandar Vulin uspeo da se posle svakih izbora, u vreme vlasti SNS, popne za stepenicu više - bio je direktor Kancelarije za KiM, vodio četiri ministarstva, a od kraja prošle godine nalazi se na čelu Bezbednosno informativne agencije. Njegov rad pratile su brojne afere, a kap koja je prelila čašu su sankcije koje je protiv njega uvelo Ministarstvo finansija SAD, najmoćnije zemlje na svetu. Tvrde da je Vulin umešan u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Aleksandar Vulin samo je jedan u nizu visokih državnih funkcionera koji je uspeo da opstane na političkoj sceni, čak i da napreduje, uprkos nizu afera u koje je bio umešan. Zahteva za njegovu smenu bilo je mnogo, ali je prvi čovek ovog režima Aleksandar Vučić odolevao i za Vulina u svim svojim vladama obezbeđivao moćnu poziciju.

Tek će se videti da li će odoleti pritisku iz SAD, čije je Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv direktor BIA uz veoma ozbiljne optužbe, najozbiljnije koje su ikad bile usmerene protiv nekog srpskog državnog funkcionera.

Naime, u obrazloženju piše da je Vulin umešan u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodi se u obrazloženju.

Ambasador SAD: Pažljivo smo posmatrali Vulina

O sankcijama protiv Vulina oglasio se i američki ambasador Kristofer Hil, koji je izjavio da su SAD „vrlo pažljivo“ posmatrale njegove aktivnosti i da su zaključile da je Vulin nije neko koga žele vide u SAD, niti da imaju konatke sa njim.

“Sankcije Vulinu su uvedene kako bi se zaštitile Sjedinjene Države, a podrazumevaju da njemu ne može da bude odobrena američka viza niti da on može da sklapa poslovne ugovore u toj zemlji”, istakao je Hil.

Imajući u vidu odakle dolaze i kakve bi posledice mogle da ostave po državu Srbiju, Vulin bi bez sumnje morao da bude smenjen, a ako pogledamo njegovu biografiju, na ovu funkciju nije smeo ni da bude postavljen.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je jasno da će o odlasku Vulina sa funkcije direktora BIA odlučuje Aleksandar Vučić, po Zakonu o BIA takvu odluku donosi Vlada Srbije. Prethodno bi smena morala da prođe Kadrovsku komisiju Vlade.

Vlada ga je na tu poziciju postavila krajem prošle godine.

Iako nije član SNS, Vulin je verovatno čovek od najvećeg poverenja Aleksandra Vučića. Po dolasku na vlast, bio je prvo direktor Kancelarija za KiM, zatim ministar za rad i socijalnu politiku, ministar odbrane, a pre dolaska u BIA bio je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Špijuniranje ruske opozicije, “Jovanjica”, “tetka iz Kanade”

Niz je afera koje su se dovodile u vezu sa njim, a najsramotnija je špijuniranje ruske opozicije u Beogradu i predavanje transkripta njihovih razgovora zvaničnoj Moskvi. Jedan od vođa opozicionara iz Rusije koji je tada bio u Srbiji osuđen je na 25 godina zatvora.

Jedna od većih Vulinovih afera odomaćila se u javnosti pod nazivom „Tetka iz Kanade“. Naime, KRIK je u septembru 2017. otkrio da Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu. On je Agenciji za borbu protiv korupcije ponudio objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Aleksandar Vulin Foto:Amir Hamzagic/ATAImage

Na insistiranje novinara da objasni na koji način je uneo u zemlju 205.000 evra, Vulin je rekao nešto što će se svakako dugo pamtiti.

„Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je tada ministar.

Vulin se našao u centru afere “Jovanjica”, budući da je posećivao to imanje na kojem je policija pronašla više od 600 kilograma marihuane i 66.000 stabljika, a jedan od vođa klana Veljka Belivuka Marko Miljković naveo je da su članovi tog klana po Vulinovom naređenju ostavili oružje u Jajincima u blizini Vučićeve kuće.

Miljković je pred tužiocem rekao da se viđao sa Vulinom i da je on odabrao kuću u Ritopeku, gde je taj klan izvršio najveći broj likvidacija. Ove navode Vulin je demantovao i rekao da je ponosan što su ga članovi te kriminalne grupe izabrali za metu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar