Sukob na relaciji predsednika Aleksandra Vučića i ministra policije Bratislava Gašića dobio je svoj nastavak kroz prolongiranje oko formiranja nove Vlade. Poslednjem okršaju prethodile su nesuglasice i odvojena mišljenja ko treba da vodi stranku, a sada se u konflikt, doduše kao navijač, uključio i kontroverzni kum predsednika Srbije - Petar Panić Pana. On je na društvenim mrežama objavio da je "tikva pukla odavno" i pružio podršku svom kumu, čije poznanstvo mu je bilo od velike koristi u prethodnim godinama, naročito kada je bio optuživan za krivična dela.

Formalni povod za ovakvu reakciju Petra Panića usledio je nakon naslovne strane Danasa, koji je objavio da sukob Vučića i Gašića koči podelu ministarstava u novoj Vladi Srbije. Činjenica je da se formiranje Vlade odlaže do krajnjih rokova, ali javnost još uvek ne zna šta su istinski razlozi.

Prema pisanju Danasa, predsednik Srbije putem određenih medija šalje poruku Gašiću da njegovo ministarstvu nudi Ivici Dačiću i SPS, dok Gašić uzvraća iznošenjem inkriminišuće prepiske u kojima je jedan od aktera Vučić.

Igor Mirović, Aleksandar Vučić, Bratislav Gašić Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

“Rat” na relaciji dvojice istaknutih naprednjaka uključio je spoljne aktere koji su izabrali stranu, pa je tako kum Vučića, Petar Panić Pana rekao da podržava predsednika da izađe iz borbe kao pobednik.

Kum koji je poznat po kriminalnom dosijeu i protizakonitim radnjama rekao je ironično da protivnika nikada ne treba potcenjivati, naročito kada “njegov lik krasi freske i ikone u crkvama”. Time je sugerisao na poznatu činjenicu da se Gašić nalazi na fresci u jednoj crkvi u Kruševcu.

Petar Panic Pana, Foto: Privatna arhiva

Osim što mu je podršku pružio i Siniša Vučinić, naprednjak koji je deceniju u stranci, a više od dve decenije preti novinarima, pažnju je skrenuo komentar Panića gde je rekao da je “tikva pukla” odavno.

Iako Panić nije ni blizu toga da donosi ključne odluke u SNS, njegov stav je samo još jednom podgrejao sumnju da među naprednjacima nije sve idilično, a da Gašić i Vučić nemaju sukob samo u medijima, već i iza zatvorenih vrata na stranačkim sastancima.

Politikolog i analitičar Aleksandar Ivković da ga ne bi začudilo da i u SNS postoje sukobi i da to što je Gašić ministar policije predstavlja potencijalnu opasnost za Vučića.

„Ako sukob postoji, ne mogu da procenim šta bi konkretno mogao da bude njegov uzrok, jer je i dalje sve na nivou nagađanja. Ali ne bi me iznenadilo, jer u svakoj stranci uvek dolazi do sukoba visokih funkcionera oko „podele plena“ – položaja, resursa i slično. Ono što razlikuje SNS je da u tu borbu mogu da se uključe vrlo kompromitujuće informacije koje verovatno postoje za brojne aktere“, kaže Ivković i dodaje:

Bratislav Gašić dostavlja informacije o Danki Ilić Foto:A.K./ATAImages

„To što je Gašić ministar policije ga sigurno čini potencijalno opasnim protivnikom za Vučića – setimo se problema sa Stefanovićem, koji je proveo šest godina na toj funkciji i ako u novoj vladi ne bude na toj funkciji, to će biti vrlo jasan pokazatelj da su odnosi na niskim granama“, poručuje Ivković.

Kad su to „pucale tikve“?

Poslednji sukob nije bio i jedini između dva istaknuta naprednjaka.

Prema ranijim pisanjima Nove, sukob se desio i u novembru, a kako su tada govorili naši izvori iz vladajuće partije, sve je počelo nakon izbora Miloša Vučevića za predsednika stranke, a nastavio se odlukom Vučića da spreči izbor novog direktora policije.

Izvor Nove je potvrdio da je Gašiću najpre zasmetalo što je Vučević bio prvi za trećeg predsednika SNS, posle Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Branko Ružić, Bratislav Gašić, Miloš Vučević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Sukob Gašića i Vučića dugo traje. Počeo je još kada je umesto trijumvirata Miloša Vučevića, Marka Đurića i Bratislava Gašića, a koji je trebalo da upravlja SNS, za predsednika stranke izabran Vučević. Gašić zbog toga nije bio zadovoljan jer je smatrao da je za SNS učinio mogao više od Vučevića. Na kraju krajeva, on je bio finansijer stranke od samog početka”, objasnio je ranije izvor Nove.

Nesuglasice su bile i oko izbora novog direktora policije, ali i čestih neslaganja naprednjaka u Kruševcu i to zbog Nevena Đurić, potpredsednice SNS koja ponekad i javno dobija od Vučića podršku za svoj rad.

Foto: Instagram/bratislavgasic

„Ona je stigla do mesta narodne poslanice, potpredsednice stranke, što su stariji naprednjaci u Kruševcu ogorčeno posmatrali. Po kuloarima se pričalo da je preskočila određene korake, da nije zaslužila pre nekih ljudi da postane poslanica i potpredsednica. Đurić je predstavnica mlađe garde, koja je ušla u sukob sa starijim naprednjacima“, objašnjava naš sagovornik.

Kasnije su se Gašić i Đurić javno fotografisali kako bi pokušali da predstave da su jedinstveni i bez trzavica, što deo javnosti nije protumačio kao istinski i kredibilan potez, već kontrolu štete.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić: Gašić direktno naredio da me ne puste u zgradu Skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare