Vučić odlikovao ambasadora Rusije pri UN Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Putovanje u Njujork, gde će u utorak učestvovati na 79. sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je da se sastane sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije u UN Vasilijem Nebenzjim kom je uručio Orden srpske zastave prvog stepena. Ovakav postupak predsednika Srbije možda i ne bi bio iznenađenje da u prethodne dve nedelje nismo svedočili izjavama kako je vlast u Srbiji "na evropskom putu" i privržena ideji članstva naše države u Evropskoj uniji, dok su, kako je to nedavno izjavio ambasador SAD Kristofer Hil, na protestima protiv iskopavanja litijuma prisutni "protivnici Srbije na Zapadu" i "mnogo onih koji podržavaju Rusiju".

Vučić je ruskom diplomati orden uručio u Misiji Srbije u UN u Njujorku za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

PROČITAJTE JOŠ...

Predsednik Srbije je Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovao zamenice stalnog predstavnika Rusije pri UN Anu Jevstignjejevu i Mariju Zabolockaju, kojima je takođe uručio priznanja, prenosi Kosovo onlajn.

Uz izraze zahvalnosti, Nebenzja je rekao da su ruske diplomate počastvovane zbog odlikovanja, a posebno zbog toga što im je priznanja uručio predsednik Srbije.

„Srbiju i Rusiju vezuju dugogodišnji odnosi, ali i ne samo odnosi, već prijateljstvo i bratstvo. Posmatramo svet sa istih pozicija, branimo iste vrednosti i principe, što se odnosi i na Kosovo i Metohiju“, rekao je Nebenzja.

Uz podsećanje na istorijske veze dve zemlje, Nebenzja je poručio da će Rusija biti na strani Srbije u pravednoj borbi srpskog naroda.

Odlikovanje koje je Vučić uručio Nebenzji usledilo je dve nedelje nakon izjave ambasadora Sjedinjenih Američkih Dražava u Srbiji, Kristofera Hila, koji je ocenio da na protestima protiv iskopavanja litijuma vidi borbu protiv Srbije na Zapadu.

Hil je, učestvujući u debati „Demokratska otpornost, vladavina prava i ekonomska sigurnost: Pregled političkih opcija za Zapadni Balkan“, istakao da među onima koji se na ulicama bore protiv litijuma ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju.

„Vidim i borbu protiv toga da Srbija ide ka Zapadu“, rekao je Hil, dodajući kako „ipak veruje“ da Srbija može da krene pravim putem.

Nakon ove izjave usledile su brojne reakcije iz opozicije, a među onima koji su kritikovali ambasadora Hila zbog izjave o učesnicima protesta bio je i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas koji u autorskom tekstu za portal Nova.rs naveo kako Hil brani interese Vučića i vređa građane Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare