Dritan Abazović, Edi Rama, Aleksandar Vučić, Dimitar Kovačevski Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od uspeha "Otvorenog Balkana" zavisi ekonomska budućnost članica te inicijative, ali i to koliko će biti učvršćeni mir i stabilnost u regionu.

„Nikada nije bilo ni više pažnje ni energije usmerene na uspeh ovog projekta“, rekao je Vučić u Beogradu na otvaranju Samita lidera „Otvorenog Balkana“, inicijative u kojoj su pored Srbije, i Albanija i Severna Makedonija.

Samitu predsedavaju i premijeri Albanije i Severne Mkedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, a prisutni su premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu.

Pročitajte još...

Vučić je istakao da je uspeh „Otvorenog Balkana“ i to što su Albanija i Severna Makedonija otpočele pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

„Uspeh ove inicijative nije mali, ali možemo brže, snažnije i bolje“, istakao je Vučić.

Naveo je da je posle uspostavljanja „zelenog koridora“ za brži promet prehrambenih proizvoda, rast u razmeni te robe između članica inicijative bio 17 odsto.

„Radimo na tome da dodatno smanjimo vreme čekanja na granicama“, rekao je Vučić i najavio da će danas biti potpisani dokumenti koji će obzbediti viši nivo ekonomske saradnje u okviru „Otvorenog Balkana“.

Ističući da su odnosi između zemalja članica ove inicijative na istorijskom makismumu, on je izrazio želju da će joj se i druge zemlje regiona priključiti.

Kovačevski: Napravili smo ključni korak u ključno vreme

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je sada jasno da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija napravile ključni korak u ključno vreme.

„Zajedno smo se posvetili tome da olakšamo kretanje ljudi, roba, usluge i trgovine, izgradili smo komšijske odnose i poverenje između zemalja. Danas je ova saradnja otvorila put da se nosimo sa izazovima tako što ćemo da obezbedimo hranu i energente za naše građane, dok se zemlje bore sa posledicama rata u Ukrajini“, rekao je Kovačevski.

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Dimitar Kovačevski Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kako je naveo, tri zemlje će se obavezati da se pomažu između sebe „kao što bi zemlje i trebalo da rade“.

Kovačevski je rekao da će se obezbediti nesmetano snabdevanje pšenicom, brašnom, kukuruzom, mlekom, kuhinjskom solju i drugim osnovnim namirnicama.

Istakao je važnost saradnje u energetici i zajedničke izgradnje solarnih i vetroparkova, kao i elektrana na biogas i dodao da će Severna Makedonija intenzivirati rad na gasnoj interkonekciji sa Srbijom.

„To što smo se okupili je početak, da ostanemo zajedno je napredak, da radimo zajedno je uspeh“, citirao je Kovačevski osnivača kompanije Ford Henrija Forda i dodao da ako region bude dobar sam sebi, biće dobar i Evropi i celom svetu.

Rama: Naš prvi izbor je mir

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je važno da inicijativa Otvoreni Balkan ne okuplja samo zemlje regiona već i druge zemlje kao što su Grčka, Turska, Mađarska i Italija i istakao da su lideri zemalja Otvorenog Balkana poslali jasnu poruku da je prvi izbor mir.

Dritan Abazović, Edi Rama, Aleksandar Vučić, Dimitar Kovačevski Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVICFoto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

On je rekao da je došao dan da sve više zemalja želi da bude pozvano na konferenciju inicijative Otvoreni Balkan, što je znak da je Balkan za Evropu bitan koliko je i Evropa bitna za Balkan.

Govoreći o sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkan“ rekao je da je on na nivou svetskih sajmova i da je postao osnova za razvoj turizma i da je pokazao kakav je put Otvorenog Balkana.

Poslali smo jasnu poruku da je naš prvi izbor mir i da je naš prvi izbor da radimo za naše narode, istakao je Rama.

Dodao je da to „naravno ne rešava sve preostale probleme i ne čini pitanja oko kojih se ne slažemo drugačijim“, ali da je ovo „pravi put“.

Rama je rekao da ne bilo moguće da se potpiše ugovor o bezbednosti prehrambenih proizvoda, da se objedine snage zemalja za sve neophodne korake za energetsku bezbednost u vreme kada je to postao dramatičan problem na svetskom nivou, da nije Otvorenog Balkana.

Dodao je da se bez Otvorenog Balkana nije moglo ni zamisliti da će Albanija, Srbija i Severna Makedonija imati nove operativne kapacitete za vanredne situacije, dodajući da „mi njih gradimo i zajedno koračamo ka budućnosti“.

Rama je naglasio da je dovoljno pogledati samo poslednjih sedam meseci, pa da se vidi koliko je povećana trgovinska razmena tri zemlje, dodavši da je to dovoljno da shvatimo „koliko smo vremena protraćili i koliko je veliki potencijal koji i dalje postoji“.

Brojke pred nama su smešne kakave bi trebalo da budu, ali su mnogo veće nego što su nekada bile, ocenio je Rama.

Inicijativa Otvoreni Balkan više ne treba da traži opravdanje za svoje postojanje, više ne postoji potreba da objašnjavamo zašto smo pokrenuli tu inicijativu, ona sama za sebe govori. Oni koji žele da čuju mogu da čuju, oni koji žele da vide mogu da vide, oni koji imaju viziju i žele dobro za budućnost razumeće nas, istakao je Rama.

Dodao je da će poziv za ulazak u inicijativu biti upućen i drugim partnerima i da zemlje EU „ne bi trebalo da budu ljubomorne na nas“.

Veoma je bitno što je s nama ambasador SAD koji će biti na svakom samitu i to znači da smo sigurni da neće biti nikakvih nesporazuma, kazao je Rama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare