Aleksandar Vučić Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da je nekakav dogovor postignut i da ima zrno zadovoljstva zbog toga, te da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje ZSO.

„Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, ovo neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati deo pregovarčkog okvira, za obe starne. I za Beograd i Prištinu, i Evropski savet kako smo očekivali doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira“, rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, zvaničnicima EU – visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Vučić je rekao i da se ništa nije završilo večeras već da tek počinje.

Aleksandar Vučić Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

„Prioritetno formiranje ZSO“

„Za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje ZSO u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima u okviru dijaloga“, rekao je Vučić novinarima.

„Zbog toga sam zaista zadovoljan. Navedeno je da se odmah krene u formiranje ZSO, ali ne znam da li će Priština to uraditi“, dodao je Vučić.

Predsednik je istakao ni da danas ništa potpisao i da je stavio do znanja šta su crvene linije, ali da je napravljen pomak u konstruktivnoj atmosferi. Vučić je rekao i da se još se govori o nestalim osobama i priča o donatorskim konferencijama, ali to će zavisiti od toga jer će implentacioni plan sasvim sigurno morati da se nadograđuje.

„Svaku tačku ću sutra predstaviti građanima“

Vučić je naveo da će sutra građanima Srbije izneti svaku tačku i objasniti šta se desilo u Ohridu.

„Od ponedeljka počinjem da primam predstavnike poslaničkih grupa. Predstoji nam ozbiljan posao u mesecima“, kaže Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Podsetimo, razgovori u Ohridu završeni su nakon gotovo 12 sati, a pre početka razgovora predsednik Vučić je rekao da „u svakom trenutku znamo svoje crvene linije i uvek ćemo čvršće i ozbiljnije i odgovornije da branimo svoju zemlju. Sada nam je više nego ikada potrebna mudrost, potreban nam je mir, a ne budalesanje, a ne neodgovornost, tako samo možemo da ugrozimo budućnost svoje zemlje“.

Uoči sastanka u Ohridu, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je „došao zbog dogovora, a ne razgovora“.

„Optimista sam, pažljiv sam i daćemo sve od sebe za Kosovo, suverenitet i teritorijalni integritet, javni i narodni interes, za sve građane bez razlike, jer sam ja premijer svih građana“, rekao je Kurti.

***

BONUS VIDEO: Kurtijev dolazak u Ohrid

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar