Žozep Borelj Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije, rekao je da su Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma na putu normalizacije odnosa dve strane.

On je posle sastanka u Ohridu rekao da su se dve zemlje dogovorile da poštuju sve tačke i da će ih sve sprovesti.

„U okviru aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i sprovedu sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri“, rekao je Borelj, dodajući da će EU „snažno zahtevati od strana da ispune obaveze“ iz dogovora i da će neispunjavanje obaveza – vući posledice.

On je pomenuo i član 7 sporazuma o kome se mnogo raspravljalo po pitanju „Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu“.

„Za član 7 – Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice“, rekao je Borelj.

Strane su se, kako je rekao, obavezale i da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao što je dogovreno u okviru dijaloga kao hitno pitanje.

Dodao je da su evropski predstavnici prvobitno predložili ambiciozniji i detaljiniji predlog aneksa, ali da strane nažalost nisu uspele da postignu dogovor o tom detaljnom predlogu.

Borelj je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

Naveo je da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara.

„Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način“, objasnio je Borelj i dodao da mu je drago da „može da objavi da imamo sporazum i kako to da realizujemo“.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je izjavio posle sastanka u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane.

Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO, rekao je. Rekao je da će građinima sutra (u nedelju) predstaviti tačke, a od ponedeljka će primati na konsultacije predstavnike parlamentarnih grupa „pa da se dogovorimo da li idemo sa nekim opštim aktom u parlament ili ne“. U mesecima pred nama je ozbiljan posao, rekao je Vučić, koji je istakao da će evropski put Srbije zavisiti od implementacije.

***

BONUS VIDEO: Dolazak Vučića i Kurtija u vilu Biljanu na Ohridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar